Nieuws, Recensie, Cd-recensie, Real Estate -

Luisterpost: Real Estate ‘Days’ : perfecte pop

Soms kom je een plaat tegen die in al haar eenvoud perfect is. Geen hitsige, nieuwe krachttoeren, maar puur luisterplezier. En dat is nu net wat het Amerikaanse trio Real Estate (niet te verwarren met wijlen Sunny Day Real Estate) op haar tweede plaat ‘Days’ levert.

woensdag 26 oktober 2011 08:48
Spread the love

Het is een mooi jaar voor popmuziek. Hadden we onlangs nog de méér dan knappe cd’s van Veronica Falls en Beach Fossils, dan verschijnt deze week Days van Real Estate. Eén en al gitaarpop die frisser rinkelt dan een fietsbel.

Klinkt onschuldig? Wel, het trio van Martin Courtney, Alex Beeker en Matthew Mondanile (alias Ducktails) weet op de opener ‘Easy’ (nomen est omen) de zon te laten schijnen, ook al is het buiten het meest hondse weer dat we ons kunnen voorstellen. We moeten meteen ook terugdenken aan de anorakpop die het midden van de jaren ’80 opfleurde, muziek die echt niet ver van het bedje van The Smiths ligt en hun Amerikaanse halfneefjes The Feelies met een hint van de zomerse nostalgie van The Beach Boys. Chillwave heet dat tegenwoordig.

Maar waar Real Estate op haar titelloze debuut uit 2009 het vooral moest hebben van het charmante sfeertje, daar kan je nu vaststellen dat ze haar act tot in de puntjes heeft opgepoetst. Het resultaat is droompop die tegelijk helder en toch niet futiel klinkt. Dat komt deels door de opmerkelijke sound die producer Kevin McNahon aan deze plaat meegaf , maar vooral door de excellente songs die nooit te lang duren en vol subtiele gitaarlijnen zitten.
Dat ze zeker iets met The Beach Boys en ook Animal Collective hebben, blijkt onder meer uit de fijne surfachtige instrumental ‘Kinderblumen’. Het verwondert dan ook niet dat lid Matthew Mondanile voor zijn Ducktails-project samenwerkte met Panda Bear (lid van Animal Collective).

Verder laat ‘Days’ zich ook bijzonder goed als één geheel beluisteren en verveelt het werkstuk hoegenaamd niet. Wie op zoek is naar dansbare, wilde of extreme toestanden, moet zich ver weg houden van Real Estate, maar wie ooit gebeten werd door de pure popmicrobe, kan Days niet laten liggen.
Mocht u volgende zomer ergens op een festival een groepje de vlekkeloze soundtrack horen leveren, check dan even of het niet Real Estate is. Het moet haast met een plaat als deze.

Beoordeling: ++++
(Domino)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!