(foto’s: han Soete)
Rond het standbeeld van de Brit John Cockerill, grondlegger van de staalnijverheid in Luik, was het drummen. Tienduizend mensen verdrongen zich voor de trappen van het gemeentehuis waar vakbondsleiders de menigte toespraken.
Vanuit verschillende fabrieken in de omgeving waren ze vanochtend vroeg al in optocht naar het plein gekomen. Ze kregen daar het gezelschap van delegaties uit het hele land.
Wie de bus neemt tussen het flitsende station van Luik tot aan het gemeenteplein van Seraing, rijdt dwars door de films van de broers Dardenne. Als ArcelorMittal doorgaat met de plannen om de warme lijn te sluiten, zal deze streek nog wat desolater worden.
“Dan zie je hier geen huizen meer maar enkel nog werkloosheidsbureau’s”, zegt hoofddelegee David Camerini (ACV Metea). De woede over de sluiting zit diep. “Dat is een zware klap. De werknemers hebben zoveel inspanningen gedaan zowel qua loon als qua flexibiliteit, altijd met de belofte dat er werkgelegenheid zou blijven”, aldus Camerini.
Warm en koud
De vakbonden vrezen dat het niet bij die 581 banen zal blijven. “Wie zegt dat de koude lijn een toekomst heeft zonder de warme lijn is hypocriet. Zonder die warme lijn is er geen enkele toekomst. Dan spreken we niet over 500 maar over 10.000 bedreigde banen”, zegt Francis Gomez, voorzitter van het socialistische ABVV Metaal Luik-Luxemburg.
Dat de staalnijverheid een oude industrie zonder toekomst is, spreken de vakbonden tegen. “Zijn we niet competitief? Vorig jaar waren we nog de beste hoogovens van Europa. Hier wordt ook hoogtechnologisch werk geleverd”, aldus Gomez.
Staalmagnaat Lakshmi Mittal en één van de rijkste mensen ter wereld is kop van Jut. “Hij is het model van de kapitalist uit de 19de eeuw waartegen Marx van leer trok. Mittal is op zijn eentje al een revolutie waard”, zegt Gomez.
Volgens Gomez is Mittal op zoek naar kapitaal om mijnen te kopen. “Zo krijgt hij het monopolie over de mijnen en wordt hij meester van de prijzen”, aldus Gomez.
Gelatenheid is er ondanks die klap niet. Het woord reconversie is taboe. “Politici moeten zich mobiliseren om alle mogelijke oplossingen te onderzoeken. We gaan de geïntegreerde staalindustrie tot onze laatste snik verdedigen”, zegt Jordan Anatasov, algemeen secretaris van ACV Metea in Luik.
“In een paar dagen vond men 4 miljard euro om een bank te redden. Voor de staalindustrie in Luik werd nog geen frank gevonden. Wij eisen de nationalisering van de fabriek. Deze mobilisatie is daarom nog maar het begin van een lange strijd”, aldus Gomez.