Toxia en de Gemeentelijke Holding

Toxia en de Gemeentelijke Holding

dinsdag 25 oktober 2011 11:47
Spread the love

Internetbankieren via www.toxia.be ?

Bij Dexia Bank België is men op zoek naar een nieuwe benaming. De naam “Dexia” heeft het nu wel gehad. In een sector waar vertrouwen een grote rol speelt, is een benaming die dat ondersteund – zelfs al is dat kunstmatig – welkom. Waarschijnlijk zal de suggestie “Toxia”, die vandaag met logo en al in De Morgen staat (maar afkomstig is van de Financial Times) niet weerhouden worden. De Morgen schrijft dat Dexia de internetnaam toxia.be gekocht heeft om de lachers onder ons een preventieve hak te zetten. Humor is nooit de sterkste kant geweest van de topbankiers van de Pachecolaan en het Rogierplein. Gelukkig laat humor zich niet indammen.

Met bezoedelde benamingen zoals ‘bad bank’ of ‘restbank’ schiet je natuurlijk ook niet op en daarom zal Jos Clijsters, de topbankier die net is binnengewaaid via BNP Paribas Fortis, over de nieuwe merknaam beslissen. Eventuele suggesties zijn ook welkom bij info@openbarebank.be.

Nieuwe benamingen kunnen de boel niet redden.

Handige marktonderzoekers hebben ook door dat de merknaam Dexia zware averij heeft opgelopen en we mogen ook van hen voorstellen verwachten. Ook Arco zou niet verrassen met een nieuwe naam.
Voor de Gemeentelijke Holding is het veel te laat. Daar doet een nieuwe benaming er niet meer toe. De keuze die men had was die tussen een faillissement en een vereffening. Omwille van de mogelijke persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurders werd gekozen voor een vereffening. Langs die weg kunnen de potjes beter worden afgedekt. De vraag is of men dat zal toelaten.

Tijd voor juridische actie?

Enkele gemeenten lijken van plan om zich niet zomaar bij de situatie neer te leggen. Volgens De Tijd overweegt Schaarbeek juridische stappen tegen de Gemeentelijke Holding. Na Antwerpen is Schaarbeek de grootste aandeelhouder van de holding en andere steden en gemeenten zullen ongetwijfeld erg geïnteresseerd zijn in de afloop van een eventuele rechtszaak. Volgens De Tijd zijn er trouwens nog gemeenten die juridisch advies aan het inwinnen zijn.

Slecht nieuws dus voor Francis Vermeiren en zijn bestuurders – zou je kunnen denken. Maar wellicht kunnen die toch op beide oortjes slapen. Louis Tobback (SP.A), de Leuvense burgervader, zal zijn pijlen alvast niet op de bestuurders richten. Enerzijds heeft Louis begrepen dat het niet de taak van de overheden is om te zitten speculeren, maar anderzijds zet hij de bestuurders van de GH toch netjes uit de wind: “Indien een juridische actie perspectieven biedt om iets van het verlies te recupereren zullen we dat doen. Dit moet wel met een groep gemeenten gebeuren. We gaan echter in geen geval individuele bestuurders dagvaarden”. Bij die bestuurders vind je natuurlijk ook partijgenoten van Tobback en zijn houding is dus ook niet echt verrassend.

Louis zou beter wat minder zeveren.

Leuven heeft wel besloten om niet mee te doen aan de kapitaalsverhoging van Publigas en wil ook geen bijkomende aandelen van Elia meer. Dat was ooit anders. Tobback heeft het vergoelijkend over ‘druk van hogerhand’ en over “privatiseringen en beursgangen waar gemeenten in getuimeld zijn”.
Misschien moet het geheugen van Tobback eens goed opgefrist worden: in de jaren ’90 was de SP.A zelf verantwoordelijk voor de desastreuze privatisering van de Openbare Kredietinstellingen (OKI). De liberaliseringen en privatiseringen, waar zijn partij actief aan deelnam, liggen aan de basis van de miserie van vandaag. Om er twee bij naam te noemen: de ASLK (Algemene Spaar- en Lijfrentekas – zit nu bij BNP Paribas Fortis) en het GKB (Gemeentekrediet van België – nu Dexia).

Deze bijdrage verscheen ook op www.openbarebank.be

take down
the paywall
steun ons nu!