Nog een winter in de kou

Nog een winter in de kou

dinsdag 25 oktober 2011 10:55
Spread the love

300€ per maand is het bedrag dat je al gauw neertelt om de gemiddelde aardgasbudgetmeter aan de praat te houden.  Deze voorziet dan niet in het wooncomfort van de cliënt maar breekt in het beste geval de kou waaraan ook deze winter weer heel wat mensen bloot komen te staan.  Hopelijk beschik je dan nog over een houtkachel en een al dan niet gratis toevoer van hout.  Maar ook dat is verre van evident in tal van woon- en slaapgelegenheden van financiëel armen.  Dan maar ergens logies zoeken of met zijn allen in de woonkamer onder de dekens.  Het leven valt ‘s winters stil.

Het rapport dat Samenlevingsopbouw Antwerpen op 21 oktober voorstelde aan het Noordstation in Brussel, kreeg ondanks de aanwezigheid van de VRT Nieuwsdienst weinig aandacht in de pers.  Ook bij de wereld morgen viel het bericht op zaterdag en alle daaropvolgende dagen tussen de plooien van ander nieuws.  Het fenomeen is nochtans minder marginaal dan je zou denken.  De feiten treffen meer en meer mensen.  Een enkele tegenslag is voor heel wat mensen voldoende om een negatieve spiraal in werking te stellen die hen en de hunnen onderdompelen in een situatie van financiële armoede.

Dat dit soort van misère niet altijd ten koste van de menselijkheid gaat, bewezen de actievoerders op vrijdag, 21.10.  Sommigen hadden dekentjes mee en iemand voorzag medeactievoerders van een zelfgebreide sjaal.  Je hoefde de sjaaltjes na afloop niet eens terug te geven.
Het hart bevriest het laatst, zegt men.  Of is een bevroren hart voorwaarde om mee te mogen doen aan een steeds genadelozer en killer wordende samenleving?

take down
the paywall
steun ons nu!