Massale abortus van meisjes bedreigt evenwicht in India
Nieuws -

Massale abortus van meisjes bedreigt evenwicht in India

UTTAR PRADESH ( Al Jazeera ) — De opmars van de echografie en een traditionele voorkeur voor jongens leiden in India tot massale abortus van meisjes. De praktijk is zo wijdverspreid dat het evenwicht tussen mannen en vrouwen in het gedrang komt.

dinsdag 25 oktober 2011 19:03
Spread the love

In 2011 telde India amper 914 meisjes onder de zes jaar voor elke 1000 jongens. In 2001 was dat nog 927 meisjes voor elke 1000 jongens.  Het verschil is het grootste ooit sinds de Indiase onafhankelijkheid in 1947.

“Ik krijg elke dag te maken met een vraag om abortus”, zegt de Indiase gynaecoloog Neelam Singh. Singh heeft een praktijk in Uttar Pradesh, de meest dichtbevolkte staat in India. Op een bevolking van 200 miljoen zijn er 10 miljoen meer mannen dan vrouwen. “Ouders vinden het belangrijk een zoon in de familie te hebben. Ze willen de familienaam doorgeven. Voor mij is het de meest verwerpelijke vorm van discriminatie ten opzichte van meisjes.”

“India heeft te maken met een samenloop van factoren die tot infanticide en selectieve abortus leiden”, zegt Valerie Hudson, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Brigham Young University. Ze noemt de bruidschat die meisjes aan hun toekomstige echtgenoot moeten betalen als belangrijkste reden. Het uithuwelijken van een dochter kan een gezin op die manier een pak geld kosten. “Daardoor wordt een dochter bijna als een dief gezien die het gezin belangrijke middelen ontneemt.” Ook het erfrecht en de hoop dat zonen hun ouders zullen kunnen onderhouden op latere leeftijd dragen bij aan de voorkeur voor jongens.

India doet het voorlopig nog beter dan China, waar voor elke 100 vrouwen 121 mannen zijn. Maar tegen 2020 zal naar schatting 15 tot 20 procent van de mannen in sommige gebieden in India het zonder vrouw moeten stellen. “In Punjab zijn hele dorpen zonder meisjes jonger dan vijf jaar”, zegt demograaf Rohini Prabha Pande. “In sommige districten zijn er maar 700 meisjes voor elke 1000 jongens.”

Sociale onrust

Het tekort aan vrouwen kan leiden tot sociale problemen. “Als 15 procent van de jongvolwassen mannen geen gezin kan vormen of geen erfgenaam kan zijn, worden ze vervreemd op een manier die niet opgelost kan worden”, zegt Hudson. Arme mannen zijn de grootste verliezers. “Uit historische data blijkt dat er duidelijk invloeden zijn op de misdaadcijfers, geweld en rebellie tegen de staat”.

De Indiase overheid realiseerde zich al na een volkstelling in 1991 dat er een reactie nodig was en nam enkele jaren een wet aan die abortus op basis van geslacht verbiedt.
“De wet is streng, maar de mensen proberen er onderuit te komen”, zegt Mohammed Asif van Plan India. “Ze zoeken ziekenhuizen verder van huis en geven een vals adres. Er zijn achterpoortjes in de wet en de overheid zo moeten optreden tegen illegale ziekenhuizen met echomateriaal.”

Maar niet alle deskundigen zien de opmars van de medische beeldvorming als grootste schuldige. “Echo’s zijn enkel de meest moderne manier om een zoon te kiezen”, zegt Pande. “Op het platteland van Uttar Pradesh en Bihar worden ongeveer evenveel jongens als meisjes geboren. Maar als je kijkt naar wat het gebeurt tussen nul en zes jaar, zie je dat meisjes verwaarloosd worden. Ze worden minder snel ingeënt, niet naar het ziekenhuis gebracht bij problemen en worden vaker ondervoed.”

Beterschap

In sommige gebieden in India is er beterschap merkbaar. “Tamil Nadu is een van de weinige staten waar er vooruitgang is”, zegt Sharada Srinivasan, hoogleraar Genderstudies aan de York University in Canada. De staat werkt met een combinatie van straf en beloning. Koppels die aborteren worden steeds vaker bestraft, terwijl koppels die een meisje houden daarvoor financieel beloond worden.

Ook de arbeidsmarkt in Tamil Nadu oefent een invloed uit. “Vroeger konden de vrouwen enkel thuis of op de boerderij werken”, zegt Asif van Plan India. “De globalisering leidt ertoe dat meisjes aan de slag kunnen in de banksector, industrie en hoogtechnologische productie.”

Toch blijft het vooral belangrijk om de diepgewortelde tradities te veranderen, zeggen de deskundigen. Maar dat is meteen ook de moeilijkste opdracht.

take down
the paywall
steun ons nu!