Wist je dat? Somalië voert meer voedsel uit dan vóór de massale hongersnood
Nieuws, Wereld -

Wist je dat? Somalië voert meer voedsel uit dan vóór de massale hongersnood

Besparingen in Griekenland: een verlies van 14 procent van het inkomen voor een doorsnee gezin. Britten 30 procent minder pensioen. Somalië exporteert op dit moment meer voedsel dan vóór de massale hongersnood. In deze rubriek brengt veellezer Marc Vandepitte markante feiten, cijfers of quotes van over heel de wereld die in de andere media weinig of geen aandacht kregen.

maandag 24 oktober 2011 15:20
Spread the love

Wist je dat:

– de besparingen in Griekenland neerkomen op een verlies van 14 procent van het inkomen van een doorsnee gezin? Dat de Grieken tussen nu en 2015 hun schuldaflossing zullen zien stijgen met 77 procent, terwijl hun BNP sinds de crisis met meer dan 10 procent zal zijn gedaald? Een onmogelijke spreidstand, die hoe dan ook fout afloopt. [1]

– als gevolg van de crisis veel Spaanse jongeren hun land verlaten? De volgende tien jaar zou de bevolking dalen met een half miljoen eenheden. Vóór de crisis was er nog een jaarlijkse aangroei van meer dan 600.000. [2]

– de Britten die een privépensioen hebben zo’n 30 procent minder zullen krijgen dan vóór de crisis? [3]

– studeren in de VS onbetaalbaar duur is en dat de schulden van de studenten daar tweemaal zo groot zijn als de totale schuld van heel België? Het gaat over 800 miljard dollar, en dat bedrag zal nog voort toenemen. Dat is bijna evenveel als het onderwijsbudget van de VS (890 miljard dollar).

Als gevolg van de crisis (hoge werkloosheid) kunnen veel afgestudeerden dat niet terugbetalen. Ter vergelijking: de totale schuld van de zogenaamde rommelkredieten, die de hele crisis heeft verzoorzaakt, was 2.500 miljard dollar. [4]

– de crisis het vertrouwen in de werking van de markt sterk aangetast heeft? In 2002 geloofde 80 procent van de Noord-Amerikanen nog dat de vrije markt het beste systeem was. Dat is nu verminderd tot 59 procent, iets meer dan het gemiddelde van een peiling in 25 landen.

Bij ondervraagde VS-burgers die minder dan 20.000 dollar verdienden, viel de steun terug van 76 procent naar 44 procent. In India is de steun gezakt van 73 procent naar 58 procent. In Spanje was er nog 51 procent steun, maar met de besparingswoede voor de boeg en de pleinbezettingen zal dat cijfer niet lang stand houden. Wellicht gaat het in de richting van Frankrijk of Turkije met resp. 30 en 27 procent vertrouwen in de markt. [5]

– Somalië op dit moment meer voedsel exporteert dan vóór de massale hongersnood? [6]

– de politieke toekomst van Tunesië in goede (VS-)handen is? Binnen de veertien dagen na het verjagen van president Ben Ali, in januari, waren de Republikeinen (VS) al ter plaatse om de democratiseringsbeweging van raad en daad te voorzien. Zij waren heel snel ter plaatse, maar keken wel verbaasd op toen hun collega’s van de Democraten daar al een team ter plaatse hadden, van zodra de luchthaven in Tunis weer geopend was. Dat was twee dagen na het vertrek van Ben Ali. [7]

– Liam Fox, de minister van Defensie van het VK die onlangs moest opstappen, zeer nauwe banden heeft met de Tea Party en met groepen die de klimaatopwarming ontkennen? Dat zijn boezemvriend en persoonlijk ‘adviseur’ gesponsord werd door de oorlogsindustrie en een pro-Israëllobby?

Dat Fox – toevallig – een van de aanstokers was van de oorlog tegen Libië en dat zijn ‘adviseur’ een vergadering organiseerde met een bedrijf om communicatietechnologie over te maken aan de rebellen in Libië? Dat het doel van de oorlog uiteraard louter humanitair was? [8]

Bronnen:

[1] Financial Times, 18 oktober 2011, p. 3; The Economist, 8 oktober 2011, p. 36.

[2] http://www.ine.es/prensa/np679.pdf.

[3] http://british-news-portal.co.uk/pensions-have-lost-a-third-of-value-in-three-years/.

[4] Financial Times, 17 oktober 2011, p. 7; http://en.wikipedia.org/wiki/Government_spending; http://www.economywatch.com/economic-statistics/country/Belgium/.

[5] The Economist, 9 april 2011, p. 60.

[6] http://www.heegantv.com/?p=20538 ;The Economist, 15 oktober 2011, p. 37.

[7] Financial Times, 17 mei 2011, p. 2.

[8] http://www.guardian.co.uk/politics/2011/oct/15/liam-fox-resignation-exposes-tories?newsfeed=true; http://www.dailymail.co.uk/news/article-2049642/Was-Mossad-using-Fox-Werritty-useful-idiots-Ex-Ambassador-reveals-links-advisers-set-alarm-bells-ringing.html; Financial Times, 15/6 oktober 2011, p. 2; http://www.mod.uk/DefenceInternet/FactSheets/MilitaryOperations/LibyaOperationEllamyQuestionsAndAnswers.htm.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!