Pete Seeger en Arlo Guthrie (© Davids Camera Craft)
Verslag, Nieuws, Wereld, Occupy Wall Street -

Pete Seeger en Arlo Guthrie zingen Occupy Wall Street warm

Folklegende Pete Seeger (92!) organiseerde vrijdag op zijn eentje een protestmars in New York ter ondersteuning van Occupy Wall Street. De bankiers zouden zich beter zorgen maken. Als Pete Seeger zich ergens achter schaart, is het menens.

maandag 24 oktober 2011 23:36
Spread the love

Pete Seeger gaf vrijdag samen met Suzanne Vega en Arlo Guthrie (zoon van) een benefietconcert voor Clearwater, de milieubeweging die ijvert voor een propere Hudson River. Seeger stond eind jaren ’60 zelf aan de wieg van Clearwater dat één van de eerste milieubewegingen in de VS was.

Toen de muzikanten om 23u een punt zetten achter het concert, begon het te kriebelen bij Seeger. Mijn grootvader was “all fired up” voor een nachtelijke betoging door Manhattan als steun voor Occupy Wall Street.

Zo’n 750 toeschouwers van het concert stapten mee op langs Broadway richting Columbus Circle. Meer dan 30 blokken ver die Seeger afstapte met twee houten krukken.

De hele weg lang werden liedjes gezongen uit het immense repertoire van Seeger zoals We shall not be moved en Down by the riverside.

Op Columbus Circle kwam het tot een sing-along: artiesten die het publiek helpen zingen. Het onvermijdelijke We shall overcome werd zo gezongen. Seeger speelde het lied ooit voor Martin Luther King waarna We shall overcome uitgroeide tot het anthem van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Seeger groeide op in de crisisjaren na de crash van 1929. Samen met Woody Guthrie probeerde hij via liedjes arbeiders en boeren er van te overtuigen om lid te worden van een vakbond.

Diezelfde vrijdag hadden werknemers van telecommunicatiebedrijf Verizon verenigd in de vakbond CWA betoogd van de hoofdzetel van het bedrijf naar het bezette plein nabij Wall Street. De werknemers van Verizon zijn al maanden verwikkeld in een conflict met de directie van het bedrijf over zware besparingen.

Volgens Bob Master, een coördinator van CWA, versterkt Occupy Wall Street de strijd van de Verizon-werknemers. “Ze kunnen zelfs beslissend zijn voor de uitkomst van de strijd”, zei hij aan The Nation.

De vakbond nam ook de slogan “We are the 99 percent” over. “De kracht van die idee is geweldig. Toen we enkele maanden geleden begonnen te staken, sprak nog niemand in die termen”, aldus Master.

De voorzitter van CWA Larry Cohen gaat nog verder. Geïnspireerd door OWS zegt hij: “We moeten onze manier van denken eens opschudden. Onze traditionele aanpak van de Amerikaanse politiek zal niet de verandering brengen die we nodig hebben.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!