Nieuws, België, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Occupy Antwerp -

Indignados bezetten Antwerpse Groenplaats

ANTWERPEN - Een 500-tal indignados hield op de Antwerpse Groenplaats een protestactie voor een ander financieel systeem en echte democratie. Dit in navolging van de actie in Brussel en de succesvolle acties in Spanje en de protesten in de VS. Voor de actie in Antwerpen had het stadsbestuur geen toestemming gegeven. De politie was massaal aanwezig in de zijstraten, maar hield zich afzijdig.

maandag 24 oktober 2011 17:50
Spread the love

De Occupy Antwerp-actie is geen betoging geworden zoals in Brussel, maar een concentratie van verontwaardigden met een sprekersforum voor geïnteresseerden met een boodschap.

Verschillende verontwaardigden hielden een toespraak waar vooral de graaicultuur en het hebzucht van de banken werd aangeklaagd. Ook het gebrek aan democratie en de leugens van de politici die niet geïnteresseerd zijn in het algemeen belang werden aan de kaak gesteld.

“We zijn niet tegen de uitwassen van het kapitalisme, zoals in sommige kranten werd gesteld, maar we zijn tegen het kapitalisme zelf die onze wereld vernietigt”, aldus een spreker. Een andere spreker vroeg zich af waarom de media voordien niets hadden verteld over het scheeflopend financieel systeem. “Journalisen doe verdomme jullie job”, riep hij.

Net zoals de indignadosbeweging in andere landen waren hier ook geen leiders of woordvoerders. Zowel bekenden als minder bekenden spraken het publiek toe in persoonlijke naam. 

Tom Cox van de actiegroep GroeNoord: “Ik ben hier voor mijn dochter en voor onze toekomst. En ik wil niet als een debiel beschouwd worden door politici als Leterme. Als Leterme een staatsgarantie van 60 miljard euro belooft aan de banken en zegt dat we dat niet gaan voelen, vraag ik me af wie hier de debiel is. Terwijl er miljarden zijn om een corrupt financieel systeem recht te houden, dat sowieso bewezen heeft dat het niet werkt, is er geen geld meer voor andere nuttige maatschappelijke projecten.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!