Politie en relschoppers gezellig aan het keuvelen - Foto: Twitpic van @Potouroglou
Nieuws, Europa, Samenleving, Politiek, Griekenland, Watmet -

Griekse bekende onbekenden

De betoging van afgelopen woensdag zal de Griekse geschiedenis in gaan als de grootste manifestatie van de voorbije 30 jaar. De beelden die echter zullen bijblijven, zijn die van de rellen die werden veroorzaakt door een harde kern van gemaskerden.

maandag 24 oktober 2011 10:36
Spread the love

Rellen

Woensdag 19 oktober 2011. Er zijn ongeveer 200.000 tot 300.000 Grieken in de Atheense straten om te protesteren tegen de besparingsplannen die de regering Papandreou ter stemming heeft voorgelegd in het parlement. Het is 14 uur, het uur waarop traditioneel elke Griekse optocht wordt getorpedeerd door gemaskerd tuig gewapend met stokken, brandbommen en ander materiaal.

Tot 19 uur zullen ze op het Syntagmaplein een kat- en muisspel met de politie spelen, waarbij ze enorm veel vernieling aanrichten. Marmeren blokken worden van de gebouwen gesloopt, bushokjes worden in brand gestoken, het vuilnis dat al twee weken niet meer werd opgehaald, gaat in de vlammen op en ramen sneuvelen.

Donderdag 20 oktober 2011. De Griekse vakbonden hebben opgeroepen om het parlementsgebouw te omsingelen, waarbij de communistisch vakbond P.A.ME het voortouw heeft genomen. Bedoeling is om de parlementsleden het gevoel te geven dat ze belegerd worden.

Vroeger dan normaal komen de gemaskerden weer uit de coulissen en begint er een tafereel dat nooit eerder vertoond is. De vakbondsleden van van P.A.ME vormen een front tegen de gemaskerde hooligans om te vermijden dat die de actie weer ondermijnen en er breekt een heuse oorlog uit tussen beide groepen.

Dode te betreuren

Later op de dag bezwijkt een werkloze vakbondsleider van 53 aan een hartaanval midden op het Syntagmaplein, vermoedelijk als gevolg van het chemisch spul waarmee de politie de betogers besproeit. P.A.ME besluit om de bezetting van het parlementsgebouw stop te zetten.

De gemaskerden zijn aan het feest en alles wat op woensdag nog overeind gebleven is, wordt gesloopt. Het voorval doet enigszins denken aan de massale betoging van 5 mei 2010, toen gemaskerden een brandbom in een filiaal van Marfin Egnatia Bank gooiden, waar toen nog mensen aan het werk waren.

Drie mensen, onder wie een zwangere vrouw, werden toen bevangen door de rook en kwamen om. We zijn nooit te weten gekomen wat de uitkomst van het onderzoek was, laat staan of er arrestaties zijn gebeurd.

Relschoppers

Wat we hebben gezien, is een variatie op hetzelfde thema: een groep van hoogstens 150 gemaskerde herrieschoppers verstoort een grote betoging in Athene. In de Griekse pers worden ze de bekende onbekenden genoemd. En weer komen dezelfde vragen naar boven:

  • wie zijn deze relschoppers?
  • welke baat hebben ze bij dit soort acties?
  • waarom worden ze nooit door de politie ingerekend, het is uiteindelijk toch maar een kleine groep?
  • worden deze groepjes relschoppers gestuurd?

Wie zijn ze? Kun je zeggen dat het om anarchisten gaat, zoals deze lui zichzelf noemen? Of zijn het gewoon hooligans die er plezier in scheppen om zoveel mogelijk chaos aan te richten en zoveel mogelijk eigendom te vernielen? Het gaat in ieder geval om getrainde groepjes herrieschoppers die goed uitgerust zijn om zo veel mogelijk schade aan te richten.

Maar het is wel zo dat je na elke betoging op Griekse websites steevast foto’s ziet waar relschoppers gezellig staan te keuvelen met de oproerpolitie voor ze in actie komen. Eerder dit jaar, bij de manifestaties in juni, zag je politieagenten die relschoppers in bescherming namen of hen zelfs stokken gaven.

De meerderheid van de Grieken is er van overtuigd dat de relschoppers worden gestuurd door de regerende partij, om zo een goed geregeld protest te ondermijnen. Zeker in het geval van grote betogingen is dat nodig, volgens hen, omdat de druk van de bevolking anders erg groot is. Het kan natuurlijk wel verklaren waarom de politie er inderdaad niet in slaagt om iemand te arresteren: men is er gewoon niet in geïnteresseerd.

Versplinterd

Maar afgelopen donderdag hoorden we ook theorieën van andere vakbonden dat P.A.ME de rellen in scène had gezet om op die manier alle media-aandacht op te eisen. De communistische partij KKE van haar kant, begon de extreem-linkse partij SYRIZA onder vuur te nemen en te suggereren dat die misschien achter de aanval zaten. Terwijl de extreem-rechtse partij LA.O.S de vakbond P.A.ME bedankte dat ze het parlementsgebouw beschermden.

Dit soort akkefietjes toont hoe versplinterd de Griekse maatschappij, en vooral links in Griekenland, is. Het was de bedoeling om één front te vormen tegen de barbaarse besparingsmaatregelen maar de verschillende politieke fracties beschuldigen elkaar er van om relletjes uit te lokken en van een front is natuurlijk al lang geen sprake meer.

Partijvoorzitster Aleka Papariga van de KKE heeft ondertussen wel verklaard dat haar partij fotografisch materiaal heeft overgemaakt aan de rechtbank van eerste aanleg in Athene, dat zou bewijzen dat de relschoppers direct aan de politie kunnen worden gelinkt. Een gerechtelijk onderzoek zal worden opgestart.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!