Samenleving, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Trix, Gehoorschade, Radio plug in, Thomas Piessens, Tinnitus -

Een vervelend piepje: ‘Radio Plug In’ voorgesteld in Trix

ANTWERPEN - Woensdag 19 oktober werd in muziekcentrum Trix het boek 'Radio Plug In' van de jonge schrijver Thomas Piessens voorgesteld. De jongeman wil met zijn verhaal waarschuwen voor de gevaren van luide muziek en ander lawaai.

maandag 24 oktober 2011 15:00
Spread the love

Jim, hoofdfiguur van het boek van Thomas Piessens, speelt basgitaar in een bandje dat op punt staat ontdekt te worden op de Rock Rally. Tijdens de soundcheck gaat er iets mis en uit de luidspreker naast Jim komt een helse fluittoon. Een pijnlijk piepend oor is het gevolg. Alleen, na verloop van enkele dagen is de toon nog niet verdwenen, een doktersonderzoek wijst uit dat Jim aan tinnitus lijdt.

Dit heeft weerslag op zijn sociale leven en zijn bestaan als muzikant. Hij wordt dieper en dieper meegetrokken in de problematiek van gehoorschade en de consequenties ervan in zijn dagelijkse leven.

Het boek is geschreven in een losse stijl die past bij de leefwereld van tieners. Het duidt er eveneens op dat gehoorschade frequenter voorkomt dan gedacht en soms gepaard kan gaan met depressies. Het verhaal toont ook dat er met deze ‘handicap’ te leven valt, mits iemand zich voldoende beschermt om nog erger te voorkomen.

Tinnitus is niet in alle gevallen blijvend. Vroegtijdig ingrijpen met bepaalde technieken en behandelingen maakt de kans op een redelijk herstel groter. Ook bij blijvende tinnitus kan het effect ervan soms beperkt worden.

take down
the paywall
steun ons nu!