Het experiment richt zich op een koffieplantage van 35.000 planten. Twee jaar lang zal daar een stijging van het CO2-gehalte in de atmosfeer gesimuleerd worden. De onderzoekers zullen de gevolgen nagaan voor de planten.
CO2, een broeikasgas, zal worden verspreid via speciale toestellen die rekening houden met de windrichting. Ook de irrigatie wordt aangepast om de veranderingen in neerslag te simuleren.
“We willen weten of de densiteit van ziektes zal toenemen, of er mutaties zullen optreden in de ziektes, of er smaakveranderingen zullen zijn en of de groeiperiode van de planten zal wijzigen”, zegt onderzoeker Raquel Ghini.
“Brazilië is een grote producent van koffie. Deze studie zal een beeld geven van de mogelijke problemen en van de instrumenten om oplossingen te vinden”, aldus Ghini.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Braziliaanse overheidsbedrijf Embrapa, een onderzoekscentrum voor landbouw en veeteelt.
Brazilië is de grootste producent en uitvoerder van koffie ter wereld. Met ruim 2 miljoen ton per jaar neemt het een derde van de mondiale koffieproductie voor zijn rekening.
Het is niet het enige grootschalige experiment rond klimaatwijziging in Brazilië. In het Projeto Coral Vivo (Project Levend Koraal) simuleren wetenschappers de gevolgen van de opwarming van de oceanen in grote tanks. Die zijn gevuld met water en mariene organismen, vooral koraalriffen, en staan rechtstreeks in verbinding met de Atlantische Oceaan. Zo worden de tanks voortdurend van vers zeewater voorzien, een eigenschap die het experiment uniek maakt.