vlnr Hélène Crokart, Alexis Deswaef, Olivier Stein en Nikki
Nieuws, Samenleving, België, Agressie door politie -

Advocaten trekken aan alarmbel over politiegeweld

Voor Ligue des Droits de l'Homme (LDH), de Franstalige tegenhanger van de Liga van de Mensenrechten, is de zaak van de Griekse indignada Nikki aanleiding om het politiegeweld in ons land aan te klagen. Er zijn heel wat zaken van politiegeweld die niet tot een veroordeling leiden. Volgens LDH houdt justitie de hand boven het hoofd van politieagenten die dergelijke gewelddadigheden plegen.

vrijdag 21 oktober 2011 19:12
Spread the love

“De meeste zaken worden geseponeerd wegens onvoldoende bewijsmateriaal. Het is meestal het woord van het slachtoffer tegenover dat van de politie. En de politie wint bijna altijd,” aldus Alexis Deswaef van Ligue des Droits de l’Homme .

“De zaak Nikki is niet de enigste zaak van politiegeweld,” aldus een aantal advocaten die getuigden tijdens de persconferentie over politiegeweld die georganiseerd werd door de Ligue des Droits de l’Homme. “Als het geweld op Nikki niet was gefilmd, had men haar niet geloofd,” klinkt het. (1)

Er is volgens Alexis Deswaef een algemeen klimaat waarbij men betogers criminaliseert. “Men begint nu zelfs met preventieve arrestaties zoals bij het No Border kamp. Dit is een gevaarlijk precedent en men overschrijdt hier de grenzen van de rechtsstaat,” aldus Deswaef.  

Verschillende voorbeelden van ongestraft politiegeweld passeerde de revue.

Er zijn de Afghanen in hongerstaking die na 15 dagen hongerstaken bruut op straat werden gezet ondanks hun behoefte aan medische zorgen. Eén van die Afghanen werd hard toegetakeld en ook hun advocate kreeg klop van de politie toen ze probeerde tussen te komen. (2)

De Chileen Oscar werd tijdens het festival Steenrock met de matrak in het gezicht geslagen en verloor al zijn tanden. Er is de dakloze Stefan die in elkaar werd geslagen door politie omdat hij niet snel genoeg uit het station wilde vertrekken. (3)

Er was de vluchteling die zich verzette tegen deportatie en hard werd aangepakt en nadien zelfmoord pleegde.

Alexis, de advocaat van Ligue des Droits de l’Homme is ook zelf slachtoffer geweest van politiegeweld maar kreeg het deksel op zijn neus tijdens de rechtszaak.

Ondanks getuigenissen van aanwezigen en medische dossiers seponeerde het parket de meeste aanklachten van politiegeweld met als argument dat er onvoldoende bewijsmateriaal is.  

België is hiervoor zelfs al op de vingers getikt door Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en door VN-Comite voor de Rechten van de Mens,” zegt Deswaef.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!