Treemagotchi: Plant je digitale boom en verbeter de wereld
Bio, Website, 11.11.11, Oxfam Wereldwinkels, Bomen, Online-actie, Ecologisch leven, Gezondheid van bomen, Kabouter, Duurzaam consumeren -

Treemagotchi: Plant je digitale boom en verbeter de wereld

donderdag 20 oktober 2011 15:05
Spread the love

Vergeet Tamagotchi. Hier is Treemagotchi, een website waarmee we onze levensstijl kunnen verduurzamen vanachter de computer. Het concept? Plant een virtuele boom op www.treemagotchi.be en laat hem bloeien door duurzame acties op internet uit te voeren.

Treemagotchi is een tool om via het internet slimme en duurzame acties te doen. Alles gebeurt online. Zoals: het opzeggen van de papieren telefoongids, het downloaden van een seizoensgroentekalender, een petitie ondertekenen… Allemaal dingen die we eigenlijk wel willen doen of kunnen, maar waar we nooit toe komen of niet weten hoe eraan te beginnen.

Digitale boom met kabouter
Wie een profiel aanmaakt op www.treemagotchi.be wordt eigenaar van gepersonaliseerde boom, de zogenaamde ‘Treemagotchi’. Telkens je via Treemagotchi een actie uitvoert, verdien je beukennootjes waardoor je virtuele boom gaat bloeien. Een vrolijke kabouter verzorgt de boom. Voer je een tijdje geen acties uit, dan zal de boom glans verliezen. Elke actie bestaat uit twee onderdelen. Eerst is er een korte quiz met vragen rond een bepaald duurzaamheidsthema. Daarna volgt de eigenlijke actie, waarvoor je naar de website van een partnerorganisatie gestuurd wordt. Wat je daar moet doen, verschilt telkens en kan gaan van een enquête invullen, tot je waterverbruik meten, een duurzame tool downloaden of een petitie ondertekenen… Enkele partnerorganisaties zijn Oxfam Wereldwinkels, 11.11.11., Bioforum, Velt, Catapa, Bond Beter Leefmilieu en Kringloopwinkels (Komosie).

Groepsbossen meten gemeenschappelijke impact
Treemagotchi-deelnemers dragen samen met vele anderen hun steentje bij aan een betere wereld. Want wanneer duizenden deelnemers dezelfde actie op internet uitvoeren, heeft dat wel degelijk een impact op de ‘echte’ wereld. Om mensen aan te moedigen deel te nemen, bestaan er ook groepsbossen van steden, provincies, bedrijven, organisaties, verenigingen en scholen. Door lid te worden van een groepsbos, kan iemand zien hoeveel impact hij en zijn medebosgenoten samen hebben.

Duurzaam consumeren koppelen aan sociale media
Dankzij Facebook, Twitter, blogs en andere sociale media is de stem van de consument steeds luider geworden, maar ook meer versnipperd. Treemagotchi wil alle online stemmen bundelen. Deelnemers kunnen hun boom via een speciale widget planten op digitale plekken die ze vaak bekijken, zoals de mobiele telefoon, Facebook-pagina, website, blog of persoonlijke startpagina. Ze kunnen quizzen en acties ook met anderen delen via Facebook en Twitter, en vrienden uitnodigen om ook een profiel aan te maken.

Meer info?

take down
the paywall
steun ons nu!