Onthullende documenten over Franse verantwoordelijkheid Dexia tonen noodzaak onderzoekscommissie aan
Opinie, Nieuws, Economie, Dexia - Meyrem Almaci

Onthullende documenten over Franse verantwoordelijkheid Dexia tonen noodzaak onderzoekscommissie aan

Elke dag opnieuw duiken meer elementen op dat het beheer van de Dexia-groep alles behalve optimaal was. Meer bepaald stellen Groen! en Ecolo zich ernstige vragen bij het beheer van de Franse tak van de Holding, Dexia Crédit Local (DCL) en de impact daarvan op de financiële gezondheid van de Holding.

donderdag 20 oktober 2011 15:32
Spread the love

Ecolo en Groen! hebben de hand kunnen leggen op onthullende documenten van de Franse toezichthouder ‘Autorité de Contrôle Prudentiel’ (ACP) die reeds in augustus en september 2010 de bestuurders van DCL waarschuwde over problemen bij de Dexia.

Kamerleden Meyrem Almaci (Groen!) en Georges Gilkinet (Ecolo) willen dat dit alles uitgeklaard wordt in een parlementaire onderzoekscommissie. De crash was nakend, maar toch ging Dexia voort op het foute spoor.

De Franse toezichthouder ACP  schreef de bestuurders van DCL verscheidene brieven over het slecht bestuur bij de Franse tak van de bank. Ze schrijven zelfs dat de bank niet in staat is de risico’s die het bij bepaalde investeringen neemt, correct in te schatten! Tegelijkertijd lezen we in de verslagen van het ondernemingsraad van de bank hoe toxische activa van DCL werden doorgesluisd naar Dexia Bank België (DBB), zogezegd om de het risicobeheer te centraliseren. Wat is dat anders dan de Belgische tak te laten betalen voor de excessen en de fouten van de Franse afdeling?

Er blijven teveel vragen onbeantwoord in dit ingewikkelde dossier. De gevolgen van de beslissingen zijn zeer zwaar en wegen op de hele samenleving. Burgers, bedrijven en politici stellen zich grote vragen bij wat er allemaal gebeurde in de Dexia-groep. Waarom pompte de Franse staat in 2008 geld in het kapitaal van de bank en eiste ze dat een vertrouweling van het Elysée er aan het hoofd kwam te staan?

Werden de Belgische vertegenwoordigers in deze onderhandelingen bedot door het Franse staatshoofd? Waren de Belgische bestuurders van de Holding op de hoogte van deze feiten? Waarom hebben ze niet gereageerd op de signalen die de Franse controle-autoriteit hen gaf?

Deze en vele andere vragen verdienen een grondig en eerlijk antwoord dat enkel door een volwaardige onderzoekscommissie kan geleverd worden. We kunnen niet aan de burgers vragen om de lasten van Dexia op zich te nemen, zonder hen eerlijk te vertellen hoe we in deze trieste situatie beland zijn.

Groen! en Ecolo hopen dat voldoende andere partijen zich bij hun vraag zullen aansluiten.

Meyrem Almaci

Meyrem Almaci is Kamerlid voor Groen!

take down
the paywall
steun ons nu!