Nieuws, Europa -

Griekenland maakt zich op voor een week van stakingen

De zware besparingsmaatregelen van de Griekse regering beginnen zwaar op de bevolking te wegen. De voorbije weken staakte het openbaar vervoer al een paar keer, en het vuilnis wordt ook al twee weken niet meer opgehaald. De regering lijkt op een confrontatie met de vakbonden af te steven en de aangekondigde 24-urenstaking van 19 oktober wordt een 48-urenstaking.

dinsdag 18 oktober 2011 12:11
Spread the love

Deze week bereiken de vakbondsacties een hoogtepunt. Heel wat openbare gebouwen worden bezet gehouden door boze ambtenaren, die officieel niet staken, maar wel iedereen verhinderen om te werken. Ze dreigen nu niet betaald te worden, want in de praktijk komt hun actie natuurlijk wel neer op een staking.

Opwarmingsoefeningen

Verder zijn vandaag de zeelieden aan een 48-urenstaking begonnen: dat betekent dat er geen ferrieverkeer is. Ook de rechtbanken werken niet: de advocaten, rechters en openbare aanklagers staken. Belastingen worden er ook niet geïnd: de ambtenaren van het ministerie van Financiën hebben het werk neergelegd, en de belastingsdiensten houden rollende 48-urenstakingen.

En dit zijn allemaal maar opwarmingsoefeningen, want op 19 oktober gaat het openbare leven in Griekenland voor twee dagen volledig plat. De luchtverkeersleiders staken dit keer mee, dus er is geen vluchtverkeer van en naar Griekenland op woensdag en donderdag. De taxi’s rijden ook niet, en zelfs de typische Griekse kiosken zullen op woensdag gesloten blijven!

De overkoepelende vakbond van de openbare sector ADEDY en de overkoepelende vakbond van de privésector GSEE zullen woensdag gezamenlijk opstappen naar het Syntagmaplein. Zoals steeds zal de vakbond PAME (Arbeidersstrijdfront) een aparte optocht houden. Vermoedelijk zal het openbaar vervoer wel rijden, om actievoerders naar het centrum van Athene te brengen.

De actie zal zeker goed worden opgevolgd in de openbare sector, maar in de privésector merk je daar, zoals gewoonlijk, nauwelijks wat van. De Grieken proberen de eindjes aan elkaar te knopen en weinigen hebben de luxe om twee dagen na elkaar te staken en dus zo inkomen te derven. Binnen de openbare sector ligt dat anders: daar zorgen vakbondsafgevaardigden er wel voor dat niemand aan het werk gaat.

Waarom legt zo wat heel Griekenland het werk neer? De besparingsmaatregelen beginnen nu de openbare sector te raken. De Griekse regering brengt eindelijk het middellange termijnprogramma waarvoor eind juni is gestemd, in de praktijk. Deze week wordt een eengemaakte salarisschaal ingevoerd in de openbare sector. Iedere ambtenaar zal worden betaald op basis van zijn diploma, studies en jaren ervaring.

De vele extraatjes die door de jaren heen verworven zijn, vaak door vakbondsacties, zoals een bonus om op tijd op het werk te verschijnen, worden afgeschaft. Heel wat mensen zullen flink op hun loon moeten inleveren, sommigen tot zelfs 40 procent. De vuilnismannen zien zo bijvoorbeeld hun nettoloon van 900 euro terugvallen op 650 euro.

Arbeidsreserve

Bovendien worden voor het eind van dit jaar ook zowat 30.000 ambtenaren in een zogenaamde arbeidsreserve gestopt. Dat betekent dat ze gedurende een jaar niet zullen werken en 60 procent van hun basisloon zullen krijgen. Als er na dat jaar geen werk meer is voor hen, worden ze ontslagen. Niet verwonderlijk dus dat deze arbeidsreserve door de vakbonden als “het voorgeborgte van het ontslag” wordt gekenmerkt.

Volgens de Griekse grondwet kun je geen ambtenaren ontslaan, maar als de positie voor deze ambtenaren niet meer bestaat, kunnen ze wel de laan worden uitgestuurd. En dat is wat er nu precies gebeurt. Heel wat posities worden overbodig gemaakt. Dat zijn ze vaak ook wel, want de voorbije decennia hebben politici organisaties en postjes gecreëerd om hun stemmers aan een baantje te helpen.

Collectieve Arbeidsovereenkomsten

En op donderdag wordt het afschaffen van de de collectieve arbeidsovereenkomsten per bedrijfstak gestemd. Vanaf dan kan elk bedrijf zijn eigen arbeidsovereenkomst opstellen, met eigen loonschalen, op voorwaarde dat 3/5 van de werknemers daar mee instemt.

Eenvoudig gezegd, als de directie stelt dat iedereen 20 procent op zijn loon moet inleveren, of anders zal hij mensen moeten ontslagen, dan zal 3/5 van de werknemers zeker geneigd zijn om daar mee akkoord te gaan. Je mag tegenwoordig al blij zijn als je werk hebt in Griekenland. Werkloosheidsvergoeding is geen alternatief: je krijgt hier, met een beetje geluk, gedurende één jaar rond de 450 euro/maand en dan is het afgelopen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!