Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Bomen, De Keyserlei -

Actie voor behoud De Keyserleibomen in Antwerpen

ANTWERPEN - De prachtige en gezonde lindebomen van De Keyserlei vormen een visitekaartje van Antwerpen. Het stadsbestuur wil ze kappen. Na de heraanleg van de stadsboulevard wil de stad de bomen vervangen door andere. Jonge sprietjes. Het wordt 20 tot 30 jaar wachten tot ze hetzelfde uitzicht zullen hebben. Actiegroepen protesteerden zaterdag.

dinsdag 18 oktober 2011 11:55
Spread the love

Veel burgers willen de bomen behouden. Ook een meerderheid van de Antwerpse districtsraad wil dat. Maar burgemeester Janssens en Co leggen dat advies naast zich neer.

De huidige bomen kunnen nog tientallen jaren mee. Zij zorgen voor meer schaduw. Voor de geestelijke gezondheid van mensen zijn ze veel beter. Ze bieden aan veel meer vogels en insecten onderdak. Officieel willen de overheden de biodiversiteit koesteren. Maar in praktijk? Niet dus.

Allicht is het gemakkelijker een straat opnieuw aan te leggen als alle bomen gerooid zijn. Het vergt meer denk- en handenarbeid om de heraanleg te plannen vanuit gezonde bestaande bomen. Maar dat is dan meteen ook goed voor de werkgelegenheid, ook van minder geschoolde mensen.

Volgens Guy Lauwers (SP.A), de bevoegde schepen in Antwerpen, heeft een studie uitgewezen dat de bomen tijdelijk wegnemen om ze later terug te planten 2.560 euro per boom zou kosten. “Met dat bedrag kunnen wij 35 nieuwe bomen aanplanten”, zei hij ons zaterdag.

Er werd zaterdag een protestactie georganiseerd op de De Keyserlei om dat probleem aan te kaarten. Naast muzikale omlijsting met een nieuw liedje over de lindebomen …

Paul Schrijvers trad op als conferencier. Namen het woord: Peter Holvoet-Hanssen, stadsdichter en Wim van Hees van de actiegroep Ademloos.

Tussen het 30-tal aanwezigen ook verschillende gezichten van Groen! en PVDA.

Bekijk meer foto’s via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157627914340340/show/

take down
the paywall
steun ons nu!