Protest tegen transport hoogradioactief afval

Protest tegen transport hoogradioactief afval

maandag 17 oktober 2011 17:40
Spread the love

Dinsdag 11 oktober werd voor de tweede keer dit jaar, hoogradioactief afval van de COVRA in Vlissingen-Oost naar La Hague in Frankrijk getransporteerd. Als reden voor dit transport wordt gegeven dat in Frankrijk 90 tot 95% van het afval opgewerkt wordt tot nieuwe splijtstof om op die manier de hoeveelheid afval te beperken.
 

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar in de praktijk wordt dat cijfer in de verste verte niet gehaald. Het is dan ook een sprookje om de werkelijke reden voor het transport te verhullen. Die reden legt namelijk een ernstig mankement in onze kernenergie voorziening bloot: Als Frankrijk ons afval nu niet afneemt kunnen we het hier simpelweg niet meer kwijt en moet de centrale uit.

De opslag bij de COVRA en het bassin voor verbruikte en nieuwe brandstofstaven in de centrale zelf zijn vol omdat Frankrijk de transporten 6 jaar lang heeft geweigerd. We zijn dus al niet in staat om het afval van 1 ‘kleine’ centrale zonder buitenlandse hulp te verwerken of op te slaan, laat staan dat we dat kunnen als er nog een grotere centrale met meerdere reactoren naast komt. Hoeveel van dit soort gevaarlijke transporten gaan er dan door Goes en andere dichtbevolkte gebieden rijden? En wat als Frankrijk dan ineens besluit ons afval niet meer te willen?

Dan komt die “betrouwbare, schone kernenergie, die ons minder afhankelijk maakt van het buitenland” toch ineens in een heel ander daglicht te staan. Meer dan genoeg reden dus voor het Comité Borssele 2, Nee! om tegen het transport te protesteren.

Meer info: http://www.borssele2nee.nl

take down
the paywall
steun ons nu!