McGregorschool krijgt bezoek uit Nederland!

maandag 17 oktober 2011 16:56
Spread the love

Ik moet het deze keer kort houden want morgen komen hier 24 Nederlanders voor drie dagen op bezoek en ik moet nog een en ander afwerken. De afgelopen veertien dagen heb ik mij voornamelijk geconcentreerd op het organiseren van de details van deze reis – slaapgelegenheid, maaltijden, bezoeken, begeleiding, wandelingen, enz…

Deze reis wordt georganiseerd door het Internationaal Hulpfonds (www.internationaalhulpfonds.nl) in samenwerking met het reisbureau Brandaan. Het IHF is een kleine organisatie in Nederland die fondsen en sponsors werft voor Steinerscholen wereldwijd. De medewerkers zijn allen vrijwilligers en Truus Warrink hield de laatste jaren de portefeuille Afrika. Truus is al meerdere keren op bezoek geweest en vond het een aantal jaar terug een goed idee om een reis te organiseren met als hoofddoel een aantal Steinerscholen in de Westkaap te bezoeken. En zo, morgen is het dan zover… het vergt heel wat tijd om te organiseren en ik ben zeker dat het bezoek zo voorbij zal zijn. De groep blijft voor drie nachten in McGregor en er is een gevarieerd programma voorzien. Ze slapen allen bij mensen in huis zodat er een direct contact mogelijk is. Het ontbijt nemen ze samen bij Suenel en een lunchpakket kan gemaakt worden voor tijdens de dag. Het avondeten is op drie heel verschillende plaatsen. Maandagavond wordt een braai (barbecue) aangeboden op school voor bezoekers, de onderwijzers en het personeel. Eerst zullen de bezoekers het toneelstuk “Romeo en Juliet”, opgevoerd door graad 11, kunnen bekijken en hebben ze de kans om in de klaslokalen van de middelbare school te loeren.

Dinsdag wordt een drukke dag want na een vroeg ontbijt vergasten de lagere school kinderen de groep op toneel, verhaal, zang en muziek waarna ik de geschiedenis van de school wat toelicht en antwoordt op eventuele vragen. Daarna kunnen de mensen kiezen tussen aanwezig zijn in een klas, naar een staatschool in het dorp, een geschiedkundige wandeling o.l.v. een plaatselijke gids, een kunstwandeling die langs verschillende kunstenaars loopt en een bezoek aan een alternatieve bouw- en energiecentrum. Na de lunch heeft één groep de kans om twee kleinschalige plaatselijke wijnboeren te bezoeken om daarna naar Zolani Township te gaan voor avondeten. De andere groep gaat meteen naar Zolani Township waar Gloria Bukwana, de eigenares en juf van Ikhwezi Educare Centrun, een wandeling door het dorp en een welkom met geschiedkundige achtergrond heeft klaargestoomd. Omstreeks 17 uur is de hele groep samen bij Ikwezi waar ze een typisch Afrikaanse maaltijd zullen genieten terwijl de mensen dansen, zingen en muziek maken en de kinderen een voorstelling geven.

De woensdag is het iets rustiger met de mogelijkheid om een wandeling te maken in de buurt van het dorp. ‘s Avonds gaan ze met z’n allen in het Afrikaanse kleurlingendorp eten bij Marlene. De Brass band zal voor muziek zorgen terwijl een aantal plaatselijke dorpelingen samen met hen eet om informeel te praten. Twee oudere vrouwen zullen samen wat verhalen uit het dorp vertellen in Afrikaans. Dit is zowat het programma – maar ik besef dat nog heel wat veranderen. Maar we kijken allen uit naar dit bezoek!

Het feit dat ik mijn laptop niet had tijdens de voorbije twee weken was een handicap maar ik kon mijn oude computer terug gebruiksklaar maken. Gisteren, zaterdag, de laptop terug opgehaald en in de namiddag een viertal uur besteed om het terug in te stellen. Een verademing want mijn oude computer werkte zoveel trager en maakte voortdurend veel geluid.

Het vervolg van onze kat, Tiger, is dat het een hele tijd duurde voor zijn oog beter werd. Ik moest hem elke dag medicatie geven en zijn oog schoonmaken. Het begin van vorige week hoorde ik hem de typische geluiden maken als een kater een andere kater ontmoet. Ik zag een andere kater Tiger aanvallen en een gevecht ontwikkelde. Ik vind het helemaal niet aangenaam en kijk weg. Het gevolg was dat zijn oog weer opengekrabt was en bloedde. Dus van voren af aan beginnen maar ik moet bekennen dat ik minder medelijden met Tiger had nu ik weet dat hij tijdens een gevecht gewond raakte. Vandaag is hij weer helemaal beter.

Het meisje dat bij ons verbleef komt niet meer. Vorige week begon de school weer na twee weken lentevakantie. De eerste dagen was ze weer niet op school en bij nader onderzoek gaf de moeder een aantal redenen. De zeventien jarige broer van de moeder was spoorloos en ze zochten de hele nacht naar hem. Het meisje had zich dus overslapen. Een andere reden was dat de zus ziek was en ze dus ook thuis bleef. Maar ik wist dat ze de woensdagavond een voorstelling van de muziekband hadden waar de twee meisjes van deel uitmaken en daar hadden ze dus tijd en energie voor. Uiteindelijk heb ik donderdag een gesprek met haar gehad en uitdrukkelijk gezegd dat ik en de school moeten zien dat ze echt ook naar school wil komen voor we haar kunnen helpen en dat dit een besluit is die zij alleen kan nemen. Ik vertelde haar een verhaal die ik zopas van iemand hoorde.

Er was een huis uitgebrand in het dorp (plaatselijk dieven hadden het huis eerst leegehaald en kwamen later terug om door brandstichting hun sporen uit te wissen) en een brandweerman die ter plaaste was vertelde een vriendin van mij dat hij in McGregor geboren was. Op driejarige leeftijd verloor hij zijn vader en zijn moeder, een alcoholiste, liet hem in de steek toen hij zes jaar oud was. Hij groeide op in een van de armste delen van het dorp met buren die ook alcoholisten waren. Hij vertelde mijn vriendin dat hij op zes jarige leeftijd het besluit nam dat hij niet zo zou worden en dat hij uit de situatie zou komen. Dus hij deed zijn best op school en studeerde hard. Nu is hij een gerespecteerde brandweerman die soms zijn verhaal verteld aan kinderen om hen te motiveren.
Het meisje besloot om niet meer bij ons te verblijven. Er is afgesproken dat de leerkracht haar eventuele afwezigheid meteen zal melden op kantoor zodat iemand van het personeel haar kan ophalen. En ik zal nagaan of ze mogelijks op het internaat kan. Dan moet ik wel meer sponsors voor haar vinden om haar verblijf te bekostigen.

Ik had ook tijdens de vakantie een vergadering met Gloria, de onderwijzeres bij Ikhwezi Educare Centre in Zolani Township want ik wou weten hoever ze stond met allerlei aanvragen, financiën en dergelijke. Ze heeft een plan bij de gemeente ingediend om een kamer aan te bouwen en ze had papieren ingediend om erkend te worden door de Department of Social Development. Ze had geen concrete feedback in verband met dit dus besloot ik om het zelf na te vragen. Na een e-mail kreeg ik antwoord dat ze een voorlopige registratie van een jaar kreeg want een aantal voorwaarden zijn niet vervuld. Een ervan is dat de grond waarop het huisje staat waarin ze het kleuterklasje heeft ‘herplaatst’ moet wijzigen in ‘educational’ i.p.v. in ‘residential’. Ik prak kan met de stadsplanner, een vriendelijke vrouw in Montagu, die me meteen verduidelijkte dat er van ‘herplaatsen’ geen sprake kan zijn omdat het huisje een RDP huisje is (door de staat gebouwd) en de voorwaarde om zo’n huisje te krijgen is dat je er in moet wonen. Er kunnen uitzonderingen gemaakt worden maar het hoofddoel moet zijn dat er iemand woont. Wel na jaren plannen en uitzoeken zijn we terug naar het begin… Gloria zal moeten verhuizen naar een gebouw die de gemeente te beschikking zou kunnen stellen indien er een beschikbaar is of ze moet een stuk grond kopen en daar een gebouw voor haar kleuterklasje neerzetten! Het goede nieuws is dat deze vrouw wil helpen om iets uit te zoeken want de gemeente erkent ook dat er een nood is aan meer kleuterklasjes in Zolani!

De eerste week van school is ook meteen de laatste week van de school voor onze eindejaarsstudenten. De verschillende klassen namen traditioneel getrouw afscheid van hen op vrijdag. ‘s Avonds hadden ze dan hun Matric Dance wat hier nogal groots is en heel belangrijk geacht wordt in het leven van deze jonge mensen. Een paar dagen ervoor hadden ze hun Drama Praktische Eindexamens afgelegd waarbij ze stukjes toonden van uit alle `toneelstukken waar ze de laatste jaren aan werkten. Er is een examinator van de overheid die beoordeeld en ik hoorde de dag nadien dat ze het heel goed hadden gedaan. Vier studenten haalden een A, drie studenten haalden een B en één een C.
Zie de foto’s op facebook – http://www.facebook.com/media/set/?set=a.282720658414766.68030.265445240142308&type=1.

En als laatste vermelden dat mijn zus Leen en haar parnter Kris de nu al traditionele benefietavond t.v.v. de McGregor Waldorf School organiseren op zaterdag 12 en zondag 13 november.

Benefiet
Ten voordele van
McGregor Waldorf School
www.mcgregorwaldorf.org.za
Zuid Afrika
Geef kinderen een kans op onderwijs en wordt sponsor!
Zaterdag 12 november om 19u00
Zondag 13 november om 11u30

Cameo
Menenstraat 121, Wevelgem tel: 056/40 06 98

Aperitief
wortelsoepje
Stoofvlees of koude schotel met frietjes
Drankje
Dansgelegenheid met DJ

Volwassenen: € 18 Kinderen tot 12 j: € 10

Stort op rek.063-4495639-15 (Dexia)
van de McGregor Waldorf School
(vermeld aantal personen, datum en keuze menu)

kaarten bij Cameo en bij Leen Verschoore
leenverschoore@hotmail.com
tel: 056 40 13 21 of 0473/74 21 98

take down
the paywall
steun ons nu!