Nieuws, Samenleving, België, Democratie, Burgerparticipatie, Brussel, Betoging brussel, Occupy Wall Street -

Indignados United for Global Change in Brussel

BRUSSEL - Het borrelt van onderuit. De Arabische Lentes, de revolte in Londen, de 15 mei-beweging in Spanje, Occupy Wall Street, United for Global Change vertolken het wereldwijde protest tegen de politici die hun kiezers niet meer vertegenwoordigen en de fratsen van 1 procent waarvan 99 procent politiek en financieel de dupe zijn.

zondag 16 oktober 2011 17:00
Spread the love

Vanuit de 15 mei-beweging in Spanje vertrok eind juli, lang vóór de eerste betogers in Wall Street verschenen, een mars op Brussel. Deze week kwamen de deelnemers aan. Op tijd om deel te nemen aan de wereldwijde ‘United for Global Change’-manifestatie.

De week dat de indignados in de HUB, bij het Elisabethpark aan de Basiliek van Koekelberg, verbleven, leek erg veel op een kamp van de jeugdbeweging zonder leiding. Een volledig horizontale organisatie. Alles wordt in groep besproken. Daarom was het soms moeilijk aan informatie over de acties van 15 oktober te komen. Zolang je niets beslist hebt, kan je niets meedelen. Ze vermijden bewust een verticale structuur omdat ze dan te gemakkelijk kunnen opgepikt en monddood gemaakt worden door politici, politieke partijen,vakbonden of infiltranten.

Niemand had zoveel volk verwacht. Elke betoger die ik aansprak, was aangenaam verrast. De aankondiging van de betoging verliep hoofdzakelijk via Facebook en Twitter. De vakbonden hadden niet opgeroepen. En zelfs de ‘echte’ linkse partijen waren karig aanwezig.

Het middenveld was niet vertegenwoordigd. Zou er maandag bij vakbonden en middenveldorganisaties een hartig woordje vallen over vragen als: “Waarom waren wij niet aanwezig?” of  “De massale aanwezigheid van de pers bewijst dat ze op de hoogte was, waarom wisten wij van niets?” of  “Waarom bereiken wij deze groep niet?”

Bij het begin aan het Noordstation in Brussel leken het nog een 1.500 betogers te worden. Toen de betoging startte, waren het er ineens veel meer. Het deed denken aan de wonderbaarlijke visvangst. De VRT sprak van 6.500 deelnemers, dat lijkt mij een gemiddelde. Op sommige ogenblikken waren het er veel meer. Een aantal deelnemers hebben niet het volledige parcours gestapt. De betoging is rond 14:20 uur vertrokken en ongeveer 4 uur en half later in het Jubelpark aangekomen. Ik ben er nog stijf van.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!