15o op Occupy Wall Street

zaterdag 15 oktober 2011 22:23
Spread the love

Hoe is 15o bij Occupy Wall Street? Wel, het lijkt heel hard op alle andere dagen van oktober. Het plein is bezet. Overvol eigenlijk. Vaak is er geen doorkomen aan. De econoom Jeffrey Sachs gaf een druk bijgewoonde lezing. Doordat geluidsversterkers verboden zijn, werd de people’s microphone aangezet. Dat gaat zo: Sachs zegt een zin die dan door de toehoorders op de eerste rij met luide stem herhaald wordt. Zo kunnen ook de achterste rijen de toespraak volgen.

De aanwezigheid van Sachs op Occupy Wall Street en de bijval waar hij kan op rekenen, is opmerkelijk. Sachs is één van de architecten van de neoliberale shocktherapie. Hij krijgt er daarom stevig van langs in het boek van Naomi Klein. Sachs houdt zich de voorbije jaren vooral bezig met de strijd tegen armoede en is speciaal adviseur van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Op het plein kunnen bezetters zich nu ook een kostuum laten aanmeten. Dat gebeurt door de The Proper Business Attire Working Group. “Maatpakken zijn een hulpmiddel. Je geraakt er mee voor bij de politie en niemand durft je tegenhouden als je naar een toilet gaat in een restaurant of café”, klinkt het.

Een groep zwarte activisten organiseerde een meeting en een betoging rondom het plein: “The Bronx is the 99%”.

Vanuit Zucotti Park vertrokken er de hele dag marsen. Vaak met niet meer dan enkele tientallen of hooguit enkele honderden mensen. De betogingen zijn niet toegelaten en gebeuren dus noodgedwongen op het voetpad.

In de namiddag is er wel nog een mars richting Times Square. Benieuwd hoe dat zal verlopen.

take down
the paywall
steun ons nu!