Stem de Cuban Five vrij

Stem de Cuban Five vrij

vrijdag 14 oktober 2011 12:43
Spread the love

Het invloedrijke Britse blad The Economist plaatste op 11 oktober een enquête op zijn internetsite met de vraag of de Cuban Five eerlijke gevangenisstraffen kregen.

Je kan nog deelnemen tot 17 oktober.  Aan de enquête is een artikel gelinkt over de vrijlating van René González op 7 oktober, uit de gevangenis van Marianna, Florida. René is de eerste van de Cuban Five die, na het uitzitten van zijn gevangenisstraf, vrijkomt. De rechter verplicht hem wel nog om drie jaar in Miami te verblijven in voorwaardelijke vrijheid. 

Hoewel het artikel een aantal correcte gegevens bevat, herhaalt het vooral een aantal clichés uit de anti-castristische retoriek die Miami beheerst. Men heeft het bijvoorbeeld niet over de terreuraanslagen die vanuit Miami tegen Cuba beraamd worden, terwijl dat de reden van de aanwezigheid van de vijf in Miami was. Volgens de Economist hebben de Cuban Five ‘groepen van Cubaanse uitwijkelingen bespioneerd die tegen de regering van Fidel Castro zijn”. Dat die ‘tegenstanders’ ook bommen lieten leggen in hotels in Havana heeft blijkbaar minder belang voor het blad.

‘René González, een van de vijf Cubaanse spionnen die geïnfiltreerd waren in groepen van anti-castristische uitwijkelingen in Miami werd onlangs vrijgelaten uit de gevangenis. De straffen die de groep kreeg variëren van 15 jaar tot levenslang. Denkt u dat die straffen rechtvaardig waren?’ is de vraag van de Economist.  

Op 14 oktober stond de teller reeds op 97% Nee-stemmers. Ook jij kan nog deelnemen aan de poll:

http://www.economist.com/economist-asks/did-cuban-five-receive-fair-jail-sentences

take down
the paywall
steun ons nu!