Nieuws, België, Brussel, Politiegeweld, Brussel, Agressie door politie, Watmet, Actie Dexia Tower -

Politie mishandelt geboeide activiste

Op woensdag 12 oktober 2011 trok een dertigtal 'verontwaardigden' naar de Dexia Tower in Brussel (Rogierplein) voor een actie naar aanleiding van het nationaliseren van Dexia bank. Een activiste werd tijdens en na haar arrestatie mishandeld door een politieagent in burger.

vrijdag 14 oktober 2011 12:24
Spread the love


doc

Volgens de principes van de beweging van de ‘indignados’ gebeurde de actie aan de Dexia Tower vreedzaam. Er werden affiches opgehangen en binnen in het gebouw verzamelde een aantal activisten zich.

Aangezien de Dexia Bank pas is overgenomen door de Belgische overheid, argumenteerden de activisten dat de kantoorruimtes en zeker de toegangshal waar de actie plaatsvond, in zekere zin een publieke ruimte is. Vandaar de keuze om een bijeenkomst te houden in het bankgebouw.

Enkele minuten na het begin van de actie, kwam de politie ter plaatse met agenten in uniform en enkelen in burger. Al snel werden de meesten ‘verontwaardigden’ (indignados) bevolen om buiten te gaan of in de richting van de uitgang geduwd. Anderen werd in het gebouw vastgehouden met de handen geboeid.

Eén Griekse activiste kreeg het wel heel hard te verduren

Tijdens haar arrestatie, waartegen ze geen verzet pleegde, werd een Griekse activiste hardhandig tegen een muur geduwd waarna ze met haar hoofd hard op de grond viel. Daarna werd ze nog aan de haren getrokken en werd haar arm verdraaid vooraleer ze handboeien om kreeg.

Nadat dit gebeurd was, lag ze op haar buik op de grond toen een politieagent in burger haar een slag in het gezicht verkocht. Even later toen ze in shock terug tussen de andere arrestanten op de grond zat, kreeg ze nog een trap in het gezicht van dezelfde politieagent in burger.

De andere arrestanten hebben geprobeerd om de agent in burger die z’n boekje te buiten ging, te identificeren. Maar de aanwezige agenten weigerden hun collega te identificeren, ondanks het feit dat een politieagent zich moet kunnen identificeren volgens de Belgische wetgeving.

Na 20 minuten werden de arrestanten vrijgelaten zonder dat er enige aanklacht tegen hen werd ingediend. De hele actie is gefilmd en daar wordt op dit moment nog een montage van gemaakt. De beelden van de mishandeling van de Griekse activiste zijn nu echter al vrijgegeven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!