Iraanse ‘aanslag’ wellicht uitgelokt door FBI-agent
Nieuws, Wereld -

Iraanse ‘aanslag’ wellicht uitgelokt door FBI-agent

WASHINGTON — President Barack Obama houdt Iran verantwoordelijk voor de geplande aanslag op de Saoedische ambassadeur in Washington, maar gezien de feiten in de aanklacht lijkt uitlokking door een undercoveragent van de FBI waarschijnlijker.

vrijdag 14 oktober 2011 17:32
Spread the love

Toen de Iraanse Amerikaan Manssor Arbabsiar op 24 mei voor het eerst de informant ontmoette die deed alsof hij lid was van een Mexicaans drugskartel, maar in werkelijkheid was ingezet door het Amerikaanse Handhavingsbureau voor Drugs, aangestuurd door het FBI, was dat niet om een aanslag te beramen. Het lijkt er eerder op dat hij vooral veel Afghaanse opium wilde verkopen. Volgens de informant was hij wel “onder andere geïnteresseerd in een aanslag op een Saoedische ambassade”.

Heroïnedeal

Met “onder andere” bedoelde hij bijna zeker een heroïnedeal. Volgens een woordvoerder van de openbare aanklager, geciteerd door persbureau Bloomberg, heeft Arbabsiar gezegd dat hij Iraniërs vertegenwoordigde die “drugssmokkel controleren en tonnen opium kunnen leveren”. Iran heeft veel in beslag genomen opium uit Afghanistan, dat door militairen wordt doorverkocht aan handelaren wereldwijd. Dat is de reden dat Mexicaanse drugskartels actief beginnen te worden in het Midden-Oosten.

Het FBI-verhaal bevat geen verwijzingen naar drugs, maar wat er in de ontmoetingen wel precies is gezegd, blijft mysterieus. In het officiële onderzoeksverslag wordt gezegd dat Arbabsiar vertelde dat zijn Iraanse connecties “een aantal gewelddadige missies hadden besproken” voor de partners van CS-1 (dat is de informant met zijn vermeende Mexicaanse partners). Een van de besproken doelwitten was de ambassadeur. Maar er is geen letterlijke verklaring van Arbabsiar dat hij dat steunt of voorstelt. Hij heeft wel “een aantal andere doelwitten” met CS-1 besproken, zegt het verslag, die te maken hadden met “Saoedi-Arabië en een ander land… binnen of buiten de Verenigde Staten.” Deze woordkeus lijkt erop te duiden dat Arbabsiar alleen als antwoord op suggesties van de informant over de ambassadeur heeft gesproken.

Geen citaten

Een voormalige FBI-agent legt uit, op voorwaarde van anonimiteit, dat het FBI gesprekken die te maken hebben met terrorisme normaal gesproken altijd opneemt. Dat er geen letterlijke citaten worden aangehaald, kan erop wijzen dat die de officiële uitleg van het FBI en de regering niet steunen.

Van twee ontmoetingen in juli worden wel citaten aangehaald, maar die zijn alleen van de informant, zoals “je wil gewoon de belangrijkste man”, en dat hij “aan de slag gaat met Saoedi-Arabië, voor alle informatie die we kunnen vinden.” Aan het eind van het gesprek zegt hij: “We gaan met die man beginnen.”

Er is geen enkel citaat van Arbabsiar dat aangeeft dat hij ermee instemt, laat staan dat hij het voorstelt. Of hij deed niet mee, of hij stapte erin omdat hij uiteindelijk iets anders wilde, zoals een grote drugsdeal.

Ook latere citaten van Arbabsiar over concrete handelingen kunnen net zo goed over drugsdeals gaan als over de aanslag. Hij liet twee keer honderdduizend dollar overmaken uit Iran, maar aan vrienden in Amerika had hij verteld dat hij “veel geld ging verdienen”, schreef de Washington Post gisteren.

Shakuri

Er zijn aanwijzingen dat Arbabsiar zelfs bij de operatie is betrokken om zijn neef Gholam Shakuri, die lid is van de Quds-strijdkrachten, een onderdeel van de Revolutionaire Garde, verder in de terroristische plannen te betrekken. Hij heeft zijn neef ontmoet en verteld dat hij, Arbabsiar, zelf naar Mexico moest om de betaling te garanderen – een duidelijke manier van de FBI om te zien of Shakuri zich echt zou committeren aan de aanslag.

Shakuri zei volgens het verslag dat Arbabsiar zelf verantwoordelijk was voor zijn reis, maar Arbabsiar ging toch, ook al had hij volgens het officiële verhaal moeten weten dat hij te maken had met een van de meest meedogenloze kartels van Mexico. In Mexico werd hij teruggestuurd naar New York, waar hij op 29 september van het vliegveld werd geplukt.

take down
the paywall
steun ons nu!