Nieuws, De week in muziek -

De week in muziek 14/10/2011

Sprokkels over homofobie in de alternatieve muziek, een nieuwe plaat van Jan De Wilde, Kate Bush zingt samen met Elton John, Joanna Newsom goes Muppets, EMI raakt moeilijk verkocht, optredens op #occupywallstreet. Verder concertaankondigingen van onder meer Wilco en de nieuwste platen van o.a. Ryan Adams, My Brightest Diamond, Tim Hecker en Nils Frahm.

vrijdag 14 oktober 2011 10:26
Spread the love

Wat hebben we deze week geleerd?

1) Dat Beyoncé de mosterd haalt bij 30 jaar oude dansproducties van de Belgische Anne Teresa De Keersmaeker
en dat het blijkbaar vijf dagen duurt eer het bericht ook opgepikt wordt aan de andere kant van de oceaan.

2) dat ook de alternatieve rock niet vrij is van homofobie.
 

3) Dat Radiohead niet heeft opgetreden op de straatprotesten in New York (terwijl daar even sprake van was), maar Jeff Mangum – voorman van het legendarische Neutral Milk Hotel – bij voorbeeld wel.

4) Dat Kate Bush in de VS op hetzelfde label als Tom Waits zit en dat op haar volgende maand te verschijnen cd 50 words of Snow zowel Elton John als acteur Stephen Fry meedoen.

5) Dat Klara blijkbaar Jan De Wilde nog eens in de studio krijgt: Voor het eerst in meer dan 10 jaar en dat samen met het ensemble Currende onder leiding van Erik Van Nevel. De selectie bestaat uit bekende en minder bekende Oud-Nederlandse kerstliederen. O Kersnacht, Schooner Dan De Daegen verschijnt op 21 november.

6) Dat Joanna Newsom en Feist op de nieuwe soundtrack van The Muppets zingen.

7) dat de nieuwe verkoop van EMI niet echt van een leien dakje loopt

8) hoe iTunes de hele industrie veranderde, een artikel in de nasleep van Steve Jobbs’ dood.

Aangekondigd

Vanaf 22 tot 30 oktober vindt de vijfde editie van MAF – Mestizo Arts Festival – plaats in Antwerpen. MAF is een stedelijk en multidisciplinair kunstenfestival waarin de MIX -mestizo- centraal staat. Dit jaar is het thema Urbanization, met optredens van onder meer Score Man en Baloji.

Het fijne Loney Dear (hun nieuwe cd verscheen vorige week) treedt op 24 november 2011 in de Botanique op. Aanrader!

In diezelfde Botanique staat de Duitse formatie The Notwist – makers van de klassieker Neon Golden –  op 21 januari 2012.

En nu we toch in het volgend jaar aanbeland zijn, op 2 en 3 maart komt Wilco hun nieuwe excellente cd The Whole Love voorstellen in de AB. Het eerste concert was in een mum van tijd uitverkocht

Ook in 2012: op 14 januari speelt  het knappe postrockgezelschap We Were Promised Jetpacks (nieuwe cd: In the Pit of the Stomach) in de Nijdrop in Opwijk.

CC Hasselt presenteert dan weer op 25 februari Piano anders #2 met Zazie von einem anderen Stern, A Winged Victory For The Sullen (band van Dustin O’Halloran) en Jan Swerts. Liefhebbers van Satie over Wim Mertens tot Nils Frahm en Olafiur Arnalds op post.

Nu uit (voor beluistering klik op naam)

Abdelli – Destiny
De Algerijnse zanger/componist Abdelli staat bekend om zijn geheel eigen mix van moderne klanken en Berber-tradities. Na twee jaar vrijwillige afwezigheid van de internationale podia keert hij terug met een cd over de pijn en de zorgen van het leven in ballingschap.

Ryan Adams –  Ashes and Fire
Eerste soloplaat (dus niet met The Cardinals) in vier jaar. Met bijdragen van Norah Jones en Benmont Tench (Tom Petty and the Heartbreakers). Countryrocktopper.

Andrew Bird – Norman (soundtrack)
Elegant en heel bespiegelend, een fijn, grotendeels instrumentaal, tussendoortje in afwachting van zijn nieuwe plaat.

The Field – Looping State of Mind
Zweedse minimal techno van Axel Willner.

Nils Frahm – Felt
Pianomuziek met elektronica. Iets experimenteler dan we van de man (uit de hoek van Peter Broderick en Dustin O’Halloran) gewend zijn, maar nog steeds overweldigend melodieus en nachtelijk.

Tim Hecker – Dropped Pianos
Verzameling muzikale schetsen voor Heckers ambient meesterwerk Ravedeath 1972 (één van onze platen van het jaar). Deze voornamelijk uit solopiano bestaande versies zijn minstens even intrigerend, maar de plaat duurt slechts een half uur.

Kuedo – Severant
Analoge elektronica in de stijl van Tangerine Dream (!) maar met een post-moderne draai.

My Brightest Diamond – All Things Will Unwind
Heerlijk pastorale plaat van de zangeres uit het Sufjan Stevenskamp. Interview volgt hier binnenkort.

Martyn – Ghost People
Eén van de beste technoplaten van het lopend jaar, een synthese die onder de noemer post-dubstep vaart, naast futuristische funk en house. Dat allemaal met sterke connecties met Flying Lotus.

Orchestre International Du Vetex – Total Tajine
Wereldgeluiden op inventieve wijze aaneengesmeed, een gratis mp3 vindt u hier.
http://www.vetex.org/

Rustie – Glass Swords
Veelbelovende rap gecombineerd met inventieve muziek.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!