Verslag, Nieuws, Wereld -

Bezette plein nabij Wall Street dan toch niet ontruimd

Het zag er even slecht uit voor de actievoerders van Occupy Wall Street. De privé-eigenaars van hun Liberty Plaza (dat sinds een recente opknapbeurt Zucotti Park heet) hadden de hulp van de politie gevraagd om het plein vrijdagochtend te ontruimen. Maar op het allerlaatste nippertje kwam het nieuws dat de ontruiming voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld.

vrijdag 14 oktober 2011 16:43
Spread the love

Het bezette Zucotti Park in de buurt van Wall Street werd vanmorgen dan toch niet ontruimd. De eigenaars (jawel, dit is Amerika: het plein in het midden van downtown Manhattan is vrij toegankelijk maar wel privé-eigendom van een bouwpromotor. Vandaar ook de naamsverandering. Het plein heette vroeger Liberty Plaza, maar werd herdoopt tot Zucotti Park naar de ceo van de bouwpromotor) hadden hulp van de politie gevraagd om het plein vrij te maken om 7u vrijdagmorgen. Maar op het laatste moment trokken ze die vraag in. Volgens de burgemeester van New York werd de ontruiming uitgesteld en wordt er gewerkt aan een regeling met de actievoerders.

De mogelijke ontruiming was gespreksonderwerp van de dag op het bezette plein dat op zo’n honderd meter van de American Stock Exchange ligt. De actievoerders waren er zeker van: zo makkelijk zou een ontruiming van een plein met enkele duizenden mensen niet verlopen. Ze waren van plan om de politie het zeer moeilijk te maken met enkele honderden mensen die zich wilden vastmaken met lock-ons.

De hele dag werd er ook druk gepoetst. Alle rugzakken, dekens en tenten werd in zakken gestopt en netjes op elkaar gestapeld. De vloer werd gepoetst met bezems.

De media-aandacht voor een mogelijke ontruiming zal de eigenaars ook wel afgeschrikt hebben. Alle grote tv-stations hebben een live-verslaggever aan de rand van het plein.

Er kwam meteen ook steun uit verschillende hoeken van de samenleving. De grote vakbondskoepel AFL-CIO lanceerde meteen een petitie “Don’t Let Bloomberg Shut Down ‘Occupy Wall Street’”. Hip-hop-legende Russell Simmons (oprichter van het label Def Jam) repte zich meteen naar het plein om er bij te zijn als de politie ingreep.

Nu is het uitkijken naar zaterdag. Dan is er een betoging in het kader van de internationale actiedag van de ‘indignados’. De actievoerders willen betogen in Time Square. Vraag is of de politie dit zal toelaten.

In de buurt van Time Square stonden vannacht honderden mensen aan te schuiven voor de nieuwe i-Phone. Eén iemand stond er al 18 dagen. Iemand die helemaal vooraan stond, verkocht zijn plaats voor 1500 dollar. “Terwijl op het Zucotti Park actievoerders hun pijlen richten op het kapitalisme, zijn er evenveel mensen die in de rij wachten om het kapitalisme te voeden”, klonk het cynisch op Fox News.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!