Nieuws, Samenleving, Politiek, België, ABVV, Uitzendarbeid, Uitzendkrachten, Dag voor de Rechten van Uitzendkrachten, Dagcontracten -

Misbruik uitzendcontracten zorgt voor leeg spaarvarken

Op woensdag 12 oktober voerde het ABVV acties tijdens de jaarlijkse Dag voor de Rechten van Uitzendkrachten. Op deze dag vragen vakbonden extra aandacht voor de arbeidsomstandigheden in de uitzendsector. Het hoofdthema dit jaar is het misbruik van dagcontracten. "Dit zorgt ervoor dat het spaarvarken van uitzendkrachten leeg blijft", klinkt het.

donderdag 13 oktober 2011 12:20
Spread the love

Elke dag zijn in er in ons land 100.000 werknemers aan de slag als uitzendkracht. En één op de drie uitzendkrachten werkt met een contract voor één dag. Dit is volgens het ABVV een zeer kwetsbare situatie.

Het ABVV zegt niets tegen uitzendarbeid te hebben, maar wel tegen jobs zonder enige zekerheid. Uitzendarbeid is tijdelijke arbeid en moet tijdelijk blijven. De werknemer moet uitzicht krijgen op vast en waardig werk.

Het ABVV wijst erop dat uitzendkrachten vaak niet kunnen genieten van de voordelen die vaste werknemers hebben. Zo geraak je moeilijker aan een woonlening of autolening. Kinderopvang regelen, wordt moeilijker omdat je die maanden op voorhand moet plannen. En zelfs voor het openbaar vervoer kan een uitzendkracht niet genieten van een voordelig abonnement. “Die ongelijkheid doet de koopkracht van de uitzendkracht dalen en dat maakt ons knorrig”, klinkt het bij het ABVV.

Er waren acties georganiseerd in verschillende steden o.a. Antwerpen, Brussel, Mechelen, Gent, …

In Mechelen gingen de vakbondsdelegaties flyeren bij verschillende uitzendkantoren van de stad met een vuilnisbak met daarin een afgedankte ‘dagcontracter’. En op de IJzerenleen hielden ze een uitzendstand met een reuzendagcontract in een bed met daarrond een massa lege spaarvarkentjes die symbool staan voor de talloze uitzendkrachten.

take down
the paywall
steun ons nu!