Geen kap van de lindebomen op de Keyserlei

dinsdag 11 oktober 2011 10:58
Spread the love

Afgelopen nacht hebben groeNoord-activisten de met kap bedreigde lindebomen op de Keyserlei van logo’s voorzien. Ze protesteren hiermee tegen de zoveelste beslissing van het Antwerps stadsbestuur tegen de wil van de Antwerpenaar in. Het stadsbestuur wil de Keyserlei opnieuw aanleggen, de statige lindebomen moeten daarvoor sneuvelen. Met elke linde verdwijnt echter niet alleen een stukje schaarse natuur in de stad, maar ook een natuurlijke luchtzuiveraar en een natuurlijk koelsysteem tijdens hete zomers. Bomen zijn onmisbaar voor een aangenaam stadsklimaat. Hoe haalt het bestuur het in haar hoofd om te blijven kiezen voor een hete, verstikkende, betonnen stad in plaats van voor een koele, ademende, groene stad? Wij pikken dit niet!

Het is schandelijk dat de functie van bomen in de stad nog moet verdedigd worden. Bomen zuiveren de lucht, zorgen letterlijk voor zuurstof en vangen tegelijk giftige gassen en fijn stof. Ze doen dit bovendien bijzonder efficient. Ooit heeft men berekend dat het miljoenen zou kosten om in Parijs de lucht te zuiveren met machines in plaats van met bomen. Daarnaast zijn bomen en groen in de stad onmisbaar voor de leefbaarheid en de (geestelijke) gezondheid van haar inwoners. Meer groen betekent minder kanker en minder depressie. Waarom kiest het stadsbestuur voor een zieke stad in plaats van voor een gezonde stad, voor een onleefbare in plaats van voor een leefbare stad? Wij vinden dit onbegrijpelijk.

“Ze zeggen dat wij dromen. De echte dromers zijn zij die denken dat de dingen zoals ze nu zijn oneindig door kunnen gaan.”
Slavoj Zizek tijdens een toespraak bij de bezetters van Wall Street

Antwerpen is geen eiland. Antwerpen is een deel van een wereld die bedreigd wordt door klimaatverandering en hypersnelle achteruitgang van de biodiversiteit. Alle alarmlichten staan op rood. Stilaan wordt enkel een absoluut moratorium op de kap van bomen nog rationeel verdedigbaar. Al de rest is waanzin. Het stadsbestuur leeft kennelijk op een andere planeet.  Net als de hele politieke en economische elite is ze duidelijk het noorden kwijt. Er worden miljarden gespendeerd aan het redden van een corrupt financieel systeem en een achterhaald industrieel model. Intussen wordt onze planeet verder vernietigd en onleefbaar gemaakt voor haar bewoners. Deze machthebbers vertegenwoordigen enkel nog zichzelf.

take down
the paywall
steun ons nu!