Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Haven van Antwerpen, Kattendijksluis, Getijdenrivier, Historisch monument -

De Kattendijksluis in ere hersteld

ANTWERPEN - De Kattendijksluis bevindt zich op het Eilandje, tussen de Schelde en het Kattendijkdok. De sluis werd gebouwd tussen 1859 en 1885. In 1998 werd ze uit dienst genomen. Ze krijgt met de renovatie een tweede leven. Ze is de oudste nog bestaande sluis van Antwerpen. De sluis werd in 2001 beschermd als monument.

dinsdag 11 oktober 2011 14:35
Spread the love

In november 2003 ging eerst de Kattendijkbrug tegen de grond. De brug verbond het Antwerpse Eilandje met de haven.

In de voorbereiding van de renovatiewerken aan de sluis, heeft een ander havenmonument het leven gelaten: Grote Gust. Op 9 november 2006 kantelde de oudste drijvende kraan van Antwerpen toen hij net de oude houten sluisdeuren uit het water had gelicht.

De 93 ton zware hijskraan was sinds 1950 actief en was lange tijd de grootste hijskraan in de Antwerpse haven. In 1981 moest de legendarische Grote Gust zijn eerste plaats afstaan aan de hijskraan Brabo die 800 ton in plaats van 150 ton kon heffen.

Bij de renovatie werd een nieuwe rolbrug geplaatst. De sluisdeuren en de bewegingsmechanismen van de Kattendijksluis werden vervangen. Eerst werd de sluis leeggepompt.

De Kattendijksluis vormt een verbinding tussen de Schelde en het Kattendijkdok en de andere achterliggende dokken. De Schelde is een getijdenrivier. Het waterpeil kent er dus laag- en hoogtij, net als aan zee. De dokken hebben echter een vast peil. Dat betekent dat het verschil in waterpeil tussen de Schelde en de dokken in Antwerpen kan oplopen tot 4 meter. Dankzij de sluizen kunnen de schepen dat hoogteverschil overbruggen.

De Kattendijksluis is het sluitstuk van de nieuwe Scheldekaaien en sluit met haar grote historische waarde perfect aan bij de opwaardering van het Eilandje.

Zaterdag 15 oktober 2011 vindt voor de 24ste keer de Huysman Antwerp Race plaats. In totaal zullen zo’n 225 zeiljachten dan de Schelde op racen, voortgestuwd door wind en de vloedstroom.

Voor het publiek is dit een aantrekkelijk spektakel op de rede van Antwerpen met aankomst ter hoogte van het Zuiderterras.
Na de race keren de jachten terug naar de heropende Kattendijksluis. De vloot vaart naar het Willemdok waar het ontvangstfeest zal losbarsten.

Verleden jaar moesten ze het nog doen via de Royerssluis. Met de heropening worden binnenvaart en pleziervaart van elkaar gescheiden.

Eind september werd de sluis officieel en feestelijk ingehuldigd met speeches en door het invaren in de sluis door tal van jachtboten.

Bekijk de foto’s van de voorbije 8 jaar Kattendijksluis via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157627735004691/show/

take down
the paywall
steun ons nu!