vlnr Jochem, Boni, Paula en Fourat
Interview, Nieuws, Cultuur, Lokaal, Antwerpen, VZW Sering -

Chaos: “Door het samenspelen vervagen de grenzen”

'Chaos', het nieuwe theaterstuk van Sering vzw uit Borgerhout ging zaterdag 7 oktober in premiere. 18 acteurs van verschillende achtergronden, leeftijden en sociale lagen brengen een hilarische deurenkomedie met een boodschap.

dinsdag 11 oktober 2011 15:00
Spread the love

‘Chaos’ vertelt het verhaal van een groep mensen die samenwerken in een wat verouderd hotel. Het leven is er gezellig. Jong en oud werken er samen. Het is net één grote familie. Maar plots verdwijnen al die zekerheden. Door financiële problemen bevindt de eigenaar zich in een vijandige overname.

Hij zit met een dilemma. Ofwel ingaan op het bod en dan belandt het personeel op straat, ofwel riskeert hij om helemaal ten onder te gaan. Hij beslist om het over een andere boeg te gooien en er helemaal uit te stappen.

We spraken na de voorstelling met vier acteurs van ‘Chaos’: Paula Bartelen is gepensioneerd, Jochem Oomen is leerkracht, Fourat Ben Chika werkt in de sociale sector en Boni Lafia Gounou is monitor voor mensen met een handicap.

Een boodschap met een knipoog

Fourat: “De grote vragen die vandaag maatschappelijk relevant zijn, komen ook in het stuk. In welke mate geef je toe aan de druk van buitenaf. Het is een beetje een aanklacht op de winstmentaliteit zonder rekening te houden met het menselijk kapitaal. Van zodra de eigenaar van het hotel beslist om niet meer mee te draaien in de race, in een systeem van regeltjes en statistieken, vallen de schellen van zijn ogen en worden zijn mensen prioritair.”

Jochem: “Daarnaast zitten er in het stuk ook allerlei herkenbare dingen in over onze gefragmenteerde samenleving van vandaag. Zo hebben we er bijvoorbeeld subtiel de muffinman in verwerkt. De man die veroordeeld werd omdat hij eten uit de afvalcontainer van een supermarkt haalde.”

Fourat: “We proberen de boodschap met een knipoog  te brengen. We hebben het op een heel subtiele en humoristische manier in het stuk verwerkt. Het is en blijft natuurlijk een komedie. We willen de bezoekers een aangename theateravond bezorgen.”

Diversiteit als rode draad

Boni: “Ik was altijd wel de grappigste thuis en wilde graag acteren. Toen ik een oproep zag van Sering ben ik er meteen op ingegaan. Het samenspelen met mensen van verschillende achtergronden vind ik leuk. Ik leer er veel uit.”

Paula: “Ik speel al enkele jaren mee in voorstellingen van Sering. Het is hier heel laagdrempelig. Iedereen die wil acteren, is welkom.”

“Het spelen met mensen van diverse achtergronden vind ik een enorme verrijking.  Iedereen leeft min of meer in zijn eigen biotoop. Ik heb vroeger nooit samengewerkt met allochtonen of er mee op school gezeten. Ik kende ze daarom ook niet. Maar door samen te spelen, leerde ik hen kennen. En eigenlijk zijn we fundamenteel gewoon allemaal mensen. Van welke etnische achtergrond dan ook. Iedereen heeft zijn kwaliteiten en capaciteiten. Het samenspelen heeft mijn blik op de wereld geopend.”

“Ik zing ook in een koor dat volledig blank is. Dat is een enorm verschil in mentaliteit. Sommigen kijken me verschrikt aan als ik ze vertel dat ik meespeel in een stuk in Borgerhout.”

Jochem: “In het stuk spelen acteurs van verschillende generaties en etnische achtergronden. En het toffe is dat ze gewone rollen krijgen. Ze moeten niet de allochtoon, de sans papier, de oudere of de persoon met een handicap spelen. Bij Sering worden alle doelgroepen vermengd. Via improvisatie-oefeningen wordt gekeken naar waar je sterk in bent en zo wordt je rol tijdens de repetities geleidelijk aan ingevuld.”

Fourat: “Door het samenspelen, vervagen de grenzen tussen ons. We zien de uiterlijke verschillen van elkaar niet meer. In ons stuk zie je dat ook. In de spotlights zijn we heel even allemaal werknemers of gasten van het hotel. Als de spotlights uitgaan, keren de toeschouwers spijtig genoeg terug in hun kaders. Sociaal artistiek theater toont dat diversiteit werkt en dat de populisten de bal misslaan.”

Je kan nog naar ‘Chaos’ gaan kijken tijdens volgende speeldata: 14, 15, 21 en 22 oktober om 20 uur en op  9, 16 en 23 oktober om 15 uur – Groeningerplein 2, Borgerhout.

take down
the paywall
steun ons nu!