Nieuws, Samenleving, Cultuur, Guantanamo, Nabil Ben Yadir, Watmet, Laurent Brandenbourger, Mourade Zeguendi, Zouzou Ben Chikha -

Aan het Guantanamo-strand

Gestrand op Guantanamo, twee mannen in een feloranje boxershort, al zonnend uitgestrekt op ligzetels, onder het toeziend oog van een Amerikaanse GI. Een surrealistisch beeld zo blijkt.

dinsdag 11 oktober 2011 13:10
Spread the love

Nabil Ben Yadir en Laurent Brandenbourger hebben na hun samenwerking voor de succesvolle film Les Barons, een toneelstuk geschreven, een meertalige productie voor de KVS met het nodige muzikaal intermezzo.

De GI wordt immers gespeeld door dr. Das van Asian Dub Foundation die voor het eerst als acteur aan het werk te zien is. Zijn Engels accent maakt het GI-personage nog intriganter.

Wanneer hij dan ook af en toe zijn basgitaar bij de hand neemt, wordt het publiek pas echt met verstomming geslagen.

Het acteerwerk van Mourade Zeguendi en Zouzou Ben Chikha, beter bekend onder het gezelschap Union Suspecte, is noemenswaardig. Van drama tot  tragikomedie, van euforie via emotionele gelatenheid tot boosheid, in alle staten zien we ze aan het werk.

De dialogen volgen elkaar op en de met filosofie doorspekte analyse over een stoel illustreert duidelijk hoe dubbelzinnig de inhoud van het schouwspel is. Ben Yadirs regie laat niets aan het toeval over. Hij doet het publiek nadenken.

Later wordt een levensechte getuigenis geprojecteerd, vervolgd door een debat onder de acteurs.

Twee mannen op een strand in Guantanamo. Waarover zouden ze spreken? Waarover zou dit stuk gaan ? Aan het publiek om de inhoud ervan verder aan te vullen.

take down
the paywall
steun ons nu!