Volksvergadering van Indignad@s in Gent
Watmet, 15O, Globalchange -

Politie omsingelt en arresteert Indignad@s in het Elisabethpark in Koekelberg

zondag 9 oktober 2011 01:32
Spread the love

Foto’s Flickr

De marsen uit het Zuiden van de indignad@s  kwamen toe op zaterdag 8 oktober 2011  in Brussel na ongeveer 1600 km te voet te hebben afgelegd.  Ze wilden aanvankelijk kamperen in het Elisabethpark. Dit was aangevraagd door de organisatoren van Agora Brussel. Maar ze kregen daarvoor geen toelating van de  Burgemeester Pidvin van Koekelberg met een hoop excuses die nergens op sloegen. Het Gewest wou dat de indignad@s hun tenten opsloegen op het Thurn & Taxis-terrein, maar het terrein is te afgelegen, vonden ze.

De onderhandelingssessies volgden elkaar op en leken steeds meer op elkaar, de politie dreigde voortdurend met geweld als er zou gekampeerd worden in het Park, zelfs Volksvergaderingen en samenscholingen van meer dan 4 personen werden verboden.

In de dagen voor de aankomst van de marcheerders  vertraagden en bemoeilijkte de autoriteiten voortdurend  het overleg en ze probeerden steeds opnieuw een ongeschikte kampplaats op te dringen die al verschillende keren door de indignad@s werd geweigerd, een verlaten terrein achter Tour en Taxis! Daarom besloten de marcheerders uit Spanje en Frankrijk  toch  naar het Elisabethpark te gaan en daar in  een Volksvergadering  te beslissen wat hen te doen stond.

Op de Assemblé was de grote tegenstelling vooral pragmatisch (we hebben een week werk te doen, dus we kunnen beter niet opgepakt worden) tegenover ideologisch we willen op straat slapen, in het zicht, niet verstopt) Ik kan beide strekkingen volgen.

De politie heeft uiteindelijk de Campus van de HUB (Hoge School Universiteit Brussel) aangeboden als alternatieve kampeerplaats.

Na de Volksvergadering in het Elisabethpark koos een groep om in het park te blijven en een andere om naar de Campus van  de HUB te gaan. Maar de fanfare bleef doorspelen,  het feestje in het park ging nog een tijdje door.

De politie stelt een ultimatum: nu naar de universiteit of anders…  Mensen beginnen te vertrekken, anderen blijven.

De politie omsingelde dan de achtergebleven  actievoerders en legde de tenten die al opstonden plat. Niemand kon nog een kant op.

De politie stelde zich steeds dreigender op. Ze tikte met de matrak tegen de laarsen en hield traangas in de aanslag. Sommigen trokken weg naar de HUB andere actievoerders gingen uit protest op de grond zitten.

Toen ik dat op FB wou zetten bleek mijn account ineens tijdelijk afgesloten maar het SMS-verkeer ging nog door. Bizar.

Intussen werden bussen aangevoerd en begon de politie iedereen te arresteren. Laatste SMS dat ik ontving  vanuit het Elizabethpark: “Ze hebben ze opgepakt, het is grote miserie;” Uit verschillende bronnen vernamen we dat de politie daarbij excessief geweld gebruikte.

Twee bussen met Spaanse marcheerders werden afgevoerd. 48 werden gearresteerd. De andere overgebleven actievoerders konden ternauwernood ontsnappen aan de politie en ging kamperen op de terreinen van de HUB.

Net als in Parijs misbruikt de politie de administratieve aanhouding  om mensen te intimideren die enkel vreedzaam willen bijeenkomen op een publieke plaats.

In verschillende Vlaamse steden zoals Kortrijk, Waregem, Gent en Aalst werden de marsen warm onthaald. In  grote steden zoals Parijs en Brussel is het grimmigheid troef.

Hoe kan dit verschil in houding verklaard worden? Wordt de Brusselse politiekas ook gespijsd door banken en holdings zoals die van New York, zoals je kan zien op hun site? Welk gevaar betekenen 150 vreedzame marcheerders? Bevel van hogerhand? Cynische autoriteiten die al lang weten dat hun macht niet legitiem is, anders hadden ze geen  matrak nodig om dat te bewijzen.

Gans de week van 7 okt. tot 15 okt. zijn er activiteiten van de beweging van die naar Brussel is gekomen om directe democratie te eisen en het beleid van de EU aan te klagen. De verschillende werkgroepen en thematische Volksvergaderingen vind je hier. Op 15 Oktober is er een afsluitende betoging die om 14h vertrekt aanhet Noorstation.

Zie ook video van de aankomst in het park

Oorspronkelijk gepubliceerd op Reële Democratie Nu!

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!