Boekhandel in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires
Nieuws, Wereld, Samenleving, Analfabetisme, Argentinië -

Argentinië werkt analfabetisme bijna volledig weg

Ondanks een bevolkingstoename is het analfabetisme in Argentinië de voorbije tien jaar flink gedaald. Duizenden vrijwilligers hebben daarbij geholpen. Het land wil binnenkort het analfabetisme helemaal wegwerken.

zondag 9 oktober 2011 15:24
Spread the love

Het analfabetisme in Argentinië is gedaald van 2,6 procent in 2001 naar 1,9 procent in oktober 2010. In diezelfde periode groeide de bevolking van 36 naar 40 miljoen, zegt Delia Méndez, directeur van het Nationaal Programma voor Alfabetisering van het ministerie van Onderwijs.

Ook de wanverhouding tussen mannen en vrouwen is weggewerkt. Vroeger konden in verhouding meer vrouwen niet lezen of schrijven. “Het was bijzonder stimulerend om dit resultaat te bereiken”, zegt Méndez. “We zagen dat het vooral vrouwen waren die naar de lessen kwamen, meestal vrouwen van boven de dertig, die ervan profiteerden dat hun kinderen op school waren.”

Het alfabetiseringsprogramma ging in 2004 van start. Het maakt gebruik van bijna 35.000 vrijwilligers die in gemeenschapscentra mensen leren lezen en schrijven. Er werden bijna vijftigduizend alfabetiseringscentra geopend, in vakbondsgebouwen, eethuizen, scholen, bibliotheken, clubs en religieuze gebouwen.

Helemaal wegwerken

Argentinië wil de komende vier jaar het analfabetisme helemaal wegwerken, zegt Méndez. Er blijven nog enkele harde kernen over. Naarmate de alfabetiseringsindex lager wordt, wordt het moeilijker om nog vooruitgang te boeken, vooral bij afgelegen of rondtrekkende gemeenschappen. Het alfabetiseringsprogramma zal nog meer moeite moeten doen om die mensen te bereiken, aldus Méndez.

Argentinië behoort op het vlak van alfabetisering tot een van de meest geavanceerde landen in Latijns-Amerika, samen met Uruguay, Chili, Costa Rica, Cuba en Venezuela, die eveneens minder dan 5 procent analfabeten tellen.

Volgens de Organisatie van Ibero-Amerikaanse Staten (OEI) ligt het gemiddelde in Latijns-Amerika op 9 procent. Sommige landen zit boven de 15 procent. Bovendien zijn vooral vrouwen het slachtoffer. In Bolivia bijvoorbeeld zijn bijna acht op tien analfabeten vrouwen. Guatemala, Mexico en Paraguay hebben gelijkaardige cijfers.

De Argentijnse campagne kon analfabetisme vooral terugdringen in gebieden waar het hardnekkig bleef bestaan. In de noordoostelijke provincie Chaco daalde het aantal analfabeten van 8 naar 5,5 procent, in buurprovincie Formosa van 6 naar 4,1 procent.

take down
the paywall
steun ons nu!