Nieuws, De week in muziek, Concertaankondigingen -

LuisterPost: de week in muziek 6/10/2011

Deze week de nieuwe releases waaronder Radiohead, Bonnie ‘Prince’ Billy, Hank Williams en Laura Arkana & Peter Broderick . Verder een nieuw gratis downloadproject van Ólafur Arnalds, de dood van Bert Jansch, Pukkelpop als ramp erkend mèt franchise en het einde van de Zune (de wat?). Nieuwe concerten zijn er onder meer van An Pierlé, A Winged Victory For The Sullen, Jamie Woon en Urban Trad.

donderdag 6 oktober 2011 10:19
Spread the love

Bert Jansch overleden
De Schotse gitarist en zanger Bert Jansch overleed op 5 oktober na een lang gevecht tegen kanker. De naam zal de jongere generatie muziekliefhebbers misschien weinig zeggen, maar bij een ouder publiek zal zijn band Pentangle zeker een belletje doen rinkelen. Jansch was een van de grote akoestische gitaristen die voortkwamen uit de Britse folkboom. De man speelde tijdens de sixties voornamelijk in folkclubs en proefde een eerste keer van bredere bekendheid toen Donovan zijn ‘Do You Hear Me Now’ coverde. In 1968 ging hij spelen bij Pentangle, de groep waarin ook John Renbourn en superbassist Danny Thompson (later vaak aan de slag bij John Martyn, Nick Drake, David Sylvian…) zaten. De groep hield het in deze line-up voor bekeken in 1973 en daarna ging Jansch solo. Hij maakte uiteindelijk meer dan 25 soloplaten en telde onder zijn bewonderaars coryfeeën als Johnny Marr (The Smiths), Bernard Butler (Suede), Devendra Banhart, Paul Simon, Eric Clapton en Neil Young die hem op dezelfde hoogte als Jimi Hendrix plaatste. Led Zeppelingitarist Jimmy Page gaf zelfs toe dat hij totaal geobsedeerd was door Jansch’ spel. Zijn laatste plaat dateert al van 2006, al trad de man vorig jaar nog op.

Pukkelpop werd erkend als ramp door de ministerraad, maar er is wel een franchise van 250 euro… Over de terugbetaling van de tickets en drankbonnen komt tegen uiterlijk 15 november uitsluitsel. Hopelijk zonder franchise.

De Zune, een MP3-speler die voor Microsoft de strijd aanging met de iPod is vanaf nu officieel dood verklaard. Het ding werd 5 jaar geleden gelanceerd, maar kwijnde al vier jaar weg.

Downloads

Living Room Songs is het nieuwe project van de bekende IJslandse pianist Ólafur Arnalds. Elke dag van deze week maakt hij een nieuwe song en neemt hij de compositie op in zijn huiskamer in Reykjavík. De opname wordt telkens onmiddellijk gestreamd en is verkrijgbaar als een gratis download. Dit evenement herinnert aan Arnalds’ Found Songs uit 2009, waarbij hij hetzelfde deed maar dan met solo-opnamen. Deze keer spelen er ook andere muzikanten mee.  De video’s en downloads vindt u op http://livingroomsongs.olafurarnalds.com . Living Room Songs wordt later ook op cd en dvd uitgebracht via Erased Tapes Records. Op dit ogenblik zijn er al drie songs uit.

Uit deze week: (voor streams klik op de naam)

Modeselektor – Monkeytown
Derde plaat van de favoriten van Thom Yoke, elektronica op het scherp van de snee.

Bonnie Prince Billy – Wolfroy Goes To Town
Will Oldham blijft een van de beste songwriters op deze planeet en zijn nieuwste (slechts zijn eerste full album dit jaar, we zijn van hem meer gewend) is van een consistente hoge kwaliteit.

Laura Arkana & Peter Broderick – Lentemuziek
De Nederlandse zangeres vroeg creatieve duizendpoot Peter Broderick en het resultaat is een van de beste Nederlandstalige platen van het jaar.

Loney Dear – Hall Music
De band van Emil Svanängen heeft nog nooit teleurgesteld en dat is ook zo op deze nieuwste cd.

DRC Music – Kinshasa One Two
Project rond Blurs Damon Albarn met meer dan 50 muzikanten ten voordele van de werking van Oxfam in Congo.

We Were Promised Jetpacks –  In the Pit of the Stomach

Radiohead – TKOL RMX 1234567
De complete verzameling remixen van de nummers van de laatste cd. Allemaal reeds als aparte 12 inchplaten uitgebracht, maar nu op twee cd’s weer te vinden.

Various –  The Lost Notebooks of Hank Williams
Onuitgegeven composities van Hank Williams opgenomen door Bob Dylan, Jack White, Lucinda Williams, Levon Helm…

Aangekondigd

Zangeres An Pierlé speelt deze vrijdag en zaterdag een gratis solo try-out in de Gentse DOKkantine. Begin: 21 uur.

Op 14 en 15 november komt dj-wonder Kid Koala naar De Gentse Minnemeers met een wel heel apart spektakel: het publiek krijgt koptelefoons en zit op ‘space pods’ (surrealistische zitzakken) in een omgeving van schilderijen, projecties en een expo. De capaciteit is wel beperkt.

Het Autumn Falls Festival (van 21 tot 27 november in Brussel) kondigde deze week een reeks van nieuwe namen aan: daartussen Anika, Matthew Herbert, Gross Magic, Marissa Nadler, Nurses, Babe Rainbow, The Field, Walls, Tarwater, Experimental Tropic Blues Band, Califone, Thank You, Sunday Bell Ringers, Leaf House, Chevreuil Sakit, Alexis Gideon, Ed Wood Jr, Us Girls, Slim Twig… Hiermee is het programma bijna compleet. Eerder waren onder anderen al Low, Pinback, Bill Callahan, Metronomy, Pink Mountaintops, Portugal The Man, Scott Matthew, Okkervil River, Suuns, A Winged Victory For The Sullen en Vessels aangekondigd.

Wie A Winged Victory For The Sullen (samen met Sleepingdog) liever in de westhoek ziet, die kan op 9 december naar Diksmuide in de 4AD gaan kijken.

Vandaag begint ook de voorverkoop voor het concert van Jamie Woon, maker van Mirrorwriting, één van de meest sfeervolle platen van dit jaar. De man komt op 6 december naar de AB.

Colin Stetson is lid van de livebands van Arcade Fire en Bon Iver  en speelde verder onder meer met Tom Waits , Feist, David Byrne en The National. Maar deze saxofonist is op zichzelf al een waar fenomeen en één van de meest inventieve saxofonisten van dit moment. Op 28 november speelt hij in de AB.

Urban Trad houdt er mee op, maar doet dat wel in grote stijl op 15 februari 2012 in de AB. Op de dag (het gebeuren begint om 15 uur) zullen naast de band ook Didier Laloy, Dirk Naessens, Ialma, N’faly Kouyate, Soetkin Collier, Urban Trad, Yves Barbieux en vele anderen komen meedoen.

Drie dagen ervoor speelt in diezelfde Brusselse AB één van de oprichters van Madredeus. Rodrigo Leao staat echter al lang op eigen benen en maakt heerlijke cinematografische muziek waarbij we onder meer al de stemmen van Stuart Staples en Neil Hannon ontmoetten.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!