Samenleving, Lokaal, Antwerpen, World Press Photo, Stadsfeestzaal, Dokters van de Wereld, Vrouwenmishandeling, Geweld tegen vrouwen, Lâm Duc Hiên, Lieve Blancquaert -

‘Spreek met haar’

Vandaag de dag wordt één op de drie vrouwen ter wereld tijdens haar leven geslagen. Volgens de organisatie Dokters van de Wereld neemt geweld tegen vrouwen zelfs dramatisch toe, ook in onze westerse contreien.

woensdag 5 oktober 2011 11:20
Spread the love

Dokters van de Wereld streeft er in België naar via twee centra voor onthaal: Zorg en Oriëntatie (COZO) in Brussel en Antwerpen om vrouwen en kinderen in ons land toegang te bieden tot gezondheidszorg, zowel medisch als psychisch. Dat doet de organisatie naar eigen zeggen op een zo laagdrempelig mogelijke manier.

Ze mikt vooral op kwetsbare groepen zoals vluchtelingen, die vaak illegaal in ons land verblijven en zodoende moeilijk aan hulp kunnen geraken. Ze zijn volgens Dokters van de Wereld ook vaker het slachtoffer van racisme en discriminatie.

Confronterend

Om dit beschamend fenomeen onder de aandacht van een ruim publiek te brengen, heeft de organisatie een fototentoonstelling opgezet in het shoppingcentrum Stadsfeestzaal op de Antwerpse Meir. Shoppers kunnen er nog tot 15 oktober gratis kijken naar werk van de Vietnamese fotograaf Lâm Duc Hiên, een voormalige laureaat van World Press Photo.

Onder de noemer ‘Spreek met haar’ staat de thematiek van vrouwenmishandeling centraal in de tentoonstelling. Voor het argeloze koopjespubliek is dit best een confronterende expositie omdat ze geplaatst werd op een plek waar je het niet echt verwacht.

Alert

De fotoreportages van Lâm Duc Hiên zijn genomen op locaties over de hele wereld waar de fotograaf samenwerkte met Dokters van de Wereld om slachtoffers van mishandeling hun verhaal te laten vertellen. Bij de tentoonstelling wordt door middel van korte teksten hallucinante cijfers over geweld tegen vrouwen aangeboden.

Niet echt prettig om te zien en te lezen. Maar wel om over na te denken en een sterke stimulans toch om in de eigen omgeving wat alerter te worden voor verborgen geweld tegen vrouwen en kinderen.

“Want te veel mensen, zelfs complete gemeenschappen, knijpen te vaak en te vanzelfsprekend een oogje dicht zodat het geweld slechts zelden wordt gesignaleerd. Het doel van deze tentoonstelling is daarom in de eerste plaats toevallige passanten er op te wijzen dat deze ontoelaatbare agressie tegen vrouwen en kinderen zich ook hier onder ons eigen vizier afspeelt”, zei de Belgische fotografe Lieve Blancquaert, die de expositie kwam inleiden.

“Deze fototentoonstelling is dus vooral een dwingende oproep naar eenieder om zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen en deze mistoestanden bij de autoriteiten aan te klagen”.

Wie de foto’s van Lâm Duc Hiên in de Stadsfeestzaal heeft gezien, voelt zich in ieder geval niet langer geroepen om een oogje dicht te knijpen.

take down
the paywall
steun ons nu!