Nieuws, Samenleving, België, Lokaal, 15 mei-beweging, Mars op Brussel, Waregem, Indignadosbeweging -

Indignados in Waregem: verbazing alom

Als de indignados omstreeks 19 uur samenkomen op de markt in Waregem zijn ze nog net op tijd om de laatste winkel dicht te zien gaan. “Waar is iedereen?” vragen ze zich luidop af. “Welkom in Vlaanderen, iedereen zit thuis voor zijn TV-scherm”, grappen de twee Belgen die zich bij hen aansloten.

woensdag 5 oktober 2011 22:36
Spread the love

Ze vertrokken ruim 1.400 km geleden in Madrid om in Brussel hun ongenoegen te komen uiten. Sommigen hebben de hele weg gestapt, velen sloten zich bij de mars aan ergens onderweg. 

Sandra was in mei betrokken bij de acties en marsen in Guadalajara, een stadje zo’n 100 kilometer van Madrid. Toen besloten ze om vanuit verschillende Spaanse steden naar Madrid te marcheren. Sandra sloot zich aan bij de mars, … en nu, zoveel maanden later, is ze bijna in Brussel. Ik was kinesitherapeute met een tijdelijk contract, dat contract liep af en toen besloot ik om actie te gaan voeren.

“Samen met de anderen op zoek naar gemeenschappelijke uitgangspunten en visies, dat vind ik echt het meest uitdagende.”
“Het is wel duidelijk dat de huidige samenleving geen toekomst heeft, we zullen ze dus samen moeten heruitvinden. Deze mars was voor ons ook een eerste oefening, elke dag leerde je bij ook al omdat het niet eenvoudig is om met zo’n diverse groep toch samen te leven en te werken (stappen dus).”

Thierry had tot voor kort een eigen restaurant, maar zag dat zoals zovele onderuitgaan: “Voor de kleintjes vinden ze steeds nieuwe regels en belastingen terwijl ze voor de grote ketens de wetgeving gewoon op maat herschrijven. Ik verdiende eigenlijk nauwelijks meer dan het minimumloon, dat was gewoon niet meer houdbaar. Toen hoorde ik over de indignados en hun mars. Ik heb gewoon alles achtergelaten en me bij hen aangesloten.”

“Ik hoorde de verhalen over Dexia, … Is het nu nog niet genoeg geweest? En wie zal dat weer mogen betalen, wacht maar, binnen enkele weken staan ze daar; overheidsschuld te hoog, inleveren hier, inleveren daar …”
“Die kapitalistische samenleving, dat is toch niet houdbaar. We hebben een samenleving nodig waar de mensen centraal staan, zo moeilijk kan dat toch niet zijn.”

Elodie komt uit de buurt van Parijs, (Bonneuil 94380, Val-de-Marne). Ze staat erop dat ik het helemaal noteer. Ze had een leuke baan bij een NGO, maar die kon niet verlengd worden. Toen ze wat rondhing in het skatepark van Bercy ontmoette ze de indignados, ze is is thuis wat spullen gaan ophalen om mee te marcheren naar Brussel. “Ik vond dat een tof idee, vond ook dat ze groot gelijk hadden, en wilde erbij zijn,… en ik had toch niets om handen.”

En nu, nu zijn ze er bijna. De sfeer in de groep is er naar.
“Vandaag was eigenlijk een dagje rusten,… een beetje bezinnen voor de drukte die ons in Brussel te wachten staat.”

15 oktober is voor hen immers meer geworden dan een mars in Brussel, ze willen er ook samen met hun collegas’s uit Europa nadenken over hoe het nu verder moet met de indignados. Sommigen opperen dat ze graag naar Athene zouden stappen.

Maar ook al is hun passage in Waregem eigenlijk niets meer dan een rustdag, toch moet er naar het dorpsplein getrokken worden om er een vergadering te houden. Ze zijn een beetje verbouwereerd wanneer ze een leeg plein aantreffen waar de laatste winkelier nog snel zijn zaak aan het sluiten is.

Ze vragen aan iedereen of dit wel het juiste plein is, en of er echt geen ander plein is. “Maar waar zij de mensen”, vragen ze zich luidop af. Welkom in Vlaanderen, iedereen zit thuis achter zijn TV-scherm”, grappen de twee Belgen die zich bij hen aansloten.

De volgende dagen zal het wel anders zijn, verzekeren ze mij: morgen (donderdag) kan je ze in Gent aantreffen, vrijdag zouden ze in Aalst zijn en op zaterdag geven ze afspraak in Brussel. Je kan ze daar tot 15 oktober vinden in het Elisabethpark, in de schaduw van de Basiliek van Koekelberg.

Tot 15 oktober vind daar  een internationale bijeenkomt plaats met groepen uit Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de Sahara, Zwitserland, Italië, Griekenland, Portugal, Ierland, Ijsland, Polen, Israël, Palestina, de Verenigde Staten, Chili, Argentinië, Venezuela, Mexico en Egypte om te overleggen over globale solidariteit.

Op 15 Oktober is er dan een betoging om de week af te sluiten.

take down
the paywall
steun ons nu!