Winning van teerzand in Canada
Nieuws, Wereld, Europa, Milieu, Teerzanden -

Europese Commissie trotseert teerzandlobby

Ondanks zware druk van Canada en een indrukwekkende lobbycampagne van de olie-industrie heeft de Europese Commissie olie uit teerzanden als milieuvervuilend bestempeld in een belangrijke nieuwe richtlijn. Milieuverenigingen spreken van een historische beslissing.

woensdag 5 oktober 2011 16:18
Spread the love

Gisteren (dinsdag) besliste de Commissie over de Fuel Quality Directive, een richtlijn die aan de verschillende soorten brandstoffen een vervuilingscore  geeft. Teerzanden krijgen daarin een zeer negatieve score toegekend van 107 gram  CO2 equivalent per megajoule, veel meer dan conventionele olie, met 87,5 gram.

De score kan erg belangrijk worden, omdat de EU in 2008 heeft besloten dat de CO2-uitstoot van fossiele brandstoffen voor het transport voor 2020 met 6 procent verminderd moet zijn. Brandstoffen met een lage score krijgen het dus moeilijker om verkocht te worden binnen de Europese Unie.

Historisch

Milieuorganisaties spreken van een historische beslissing. “De Europese Commissie heeft een duidelijk signaal gegeven aan beleidsmakers in Canada en de VS dat Europa geen vuile brandstoffen wil”, zegt Darek Urbaniak van Friends of the Earth Europe.

De beslissing is ook een overwinning voor eurocommissaris voor Klimaat Connie Hedegaard. “Met deze maatregel zenden we een duidelijk signaal naar brandstofproducenten”, zegt Hedegaard in een persverklaring. “Fossiele brandstoffen zijn een realiteit in de nabije toekomst, dus het is belangrijk ze de juiste waarde te geven.”

Lobbycampagne

De Europese beslissing is met name slecht nieuws voor Canada, dat grote oliereserves heeft in teerzanden en de export wilde verdubbelen. Canada voerde de voorbije maanden een intense lobbycampagne om een gunstige score voor de teerzandolie te verkrijgen. Het dreigde zelfs met de intrekking van geplande vrijhandelsakkoorden.

Ook in Canada en de VS zelf is er veel tegenstand tegen de Canadese plannen. Maandag werden bij protesten 117 demonstranten opgepakt in de Canadese hoofdstad Ottawa. In de afgelopen weken was er in de Verenigde Staten hevig protest tegen een geplande pijpleiding die de teerzandolie naar de VS moet vervoeren.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!