Verslag, Nieuws, Wereld, Watmet?, Indignadosbeweging -

Actievoerders in Wall Street krijgen steeds meer steun

De protestbeweging tegen Wall Street groeit. Woensdag wordt er betoogd in Manhattan. Op dezelfde dag is er ook een 'nationwide student walk out'. Er worden duizenden betogers verwacht. Enkele grote vakbonden doen voor het eerst mee.

woensdag 5 oktober 2011 19:33
Spread the love

De betogers zullen van Foley Square naar Liberty Plaza stappen. Dat is het plein dat nu al 20 dagen bezet wordt door de activisten van Occupy Wall Street.

Het plein dat een paar straten ten noorden van Wall Street ligt, heet officieel Zuccotti Park, naar de CEO van het bedrijf dat het plein in 2006 een nieuw gezicht gaf. Maar de activisten grijpen terug naar de oude naam zodat het plein toch een beetje doet denken aan Tahrir Square in Egypte.

De vakbonden die woensdag hun schouders zetten onder de betoging zijn niet van de minste. De New York State United Teachers is de grootste vakbond van de staat en vertegenwoordigt 600.000 leraars. “Leraars en ambtenaren horen bij de 99 procent”, verwees woordvoerder Carl Korn in een interview naar de centrale slogan van de protestbeweging (We are the 99 percent).

Er is een heel mooie tumblr die pakkende getuigenissen van die 99 procent verzamelt: http://wearethe99percent.tumblr.com. Jongeren die kampen met hoge schulden door hun studieleningen of ouderen die zich geen ziekteverzekering kunnen veroorloven.

Ook de lokale Transport Workers Union (64000 leden) doet mee. Richard Trumka, de voorzitter van de Amerikaanse vakbondskoepel AFL-CIO roept vandaag zijn bestuur bijéén om te bekijken of de vakbond een nationale steunoproep kan lanceren.

Zelf staat hij achter de protesten. “We all need to be in the street right now”, vertelde hij aan een journalist.

200 pizza’s

Dat de vakbonden zij aan zij de straat optrekken met de losjes georganiseerde activisten van Occupy Wall Street is niet evident. Toen ze voor het eerst een bezoek brachten aan het park vonden ze niet eens iemand die in naam van de actievoerders kon spreken. De vakbonden willen ook niet de indruk wekken dat ze de protesten overnemen.

Mary Kay, voorzitster van de dienstenvakbond SEIU vertelde aan het tijdschrift Mother Jones dat ze behoedzaam te werk wil gaan in de opbouw van de beweging. “Wat ze nu nodig hebben is vooral logistieke steun, soms technologie, soms geld en soms mensen.”

De vakbonden hielpen de voorbije dagen daarom ook vooral achter de schermen. SEIU zorgt voor water en leverde ook al eens pizza’s voor de 200 kampeerders.

De beweging breidde de afgelopen dagen ook uit naar andere steden. In 254 steden is er al iets georganiseerd. Vaak gaat het om een samenkomst van enkele geïnteresseerden. Maar in  verschillende grote steden duiken ook al tenten op.

Er is niet één organisatie die achter de protesten zit. Het begon allemaal met een oproep van Adbusters in juli. Zij ontwierpen een fantastische affiche van een ballerina die danst op de stier in Wall Street met achter haar een wolk van traangas.

Op de eerste actiedag werden 20.000 betogers verwacht. Het waren er nauwelijks 2000. Maar ze bleven wel hoewel de media met geen woord repten over hun actie. Alles veranderde vorig weekend toen de politie 700 actievoerders arresteerde. Plots ontdekten de media wel de protestbeweging en sindsdien zijn er elke dag minstens 500 actievoerders. Beroemdheden als Susan Sarandon en Roseanne Barr kwamen al eens langs op Liberty Plaza. Michael Moore is ondertussen zelfs al vaste klant. Ook Naomi Klein bracht dinsdag een bezoek aan de actievoerders. De econoom Joseph Stiglitz gaf vorige week al een toespraak voor de kampeerders.

Een uitgewerkte eisenbundel is er nog lang niet. De slogan “We are the 99 percent” zegt wel al veel. De 400 rijkste Amerikanen bezitten nu al meer dan hun 150 miljoen armste landgenoten. Zij hebben geen last van de crisis die miljoenen Amerikanen in de armoede dreef. De voorbije dertig jaar genoot slechts een heel kleine groep Amerikanen (de één procent) van de economische groei en de belastingvoordelen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!