Antwerpen, Lokaal, Antwerpen -

Opnieuw een Scheldewijding in Antwerpen

ANTWERPEN - De zegening en Scheldewijding in Antwerpen (traditioneel op de eerste zondag van oktober), ging verleden jaar niet door. Ook niet in 2009 wegens het stormachtige weer toen. Verleden jaar barstte in de herfst de schandalen los rond slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Kerk. Daarom werd besloten om de Scheldewijding te schrappen. Nu was er weer een wijding.

dinsdag 4 oktober 2011 10:25
Spread the love

Zondag 2 oktober kwamen ongeveer 400 mensen naar de Antwerpse Sint-Pauluskerk om de plechtige eucharistieviering bij te wonen. Zo’n 150-tal staptte mee in de processie richting Steenplein en Schelde.

Een voorbeeld van het ‘rijke Roomse Leven’ is wel een processie, een plechtige optocht die al dan niet met veel vertoon door de straten trekt om het geloof ostentatief uit te dragen. Wat is de betekenis en de waarde van een processie in deze tijd?

Devotie, dankbaarheid, getuigenis en missionering zijn enkele gedachten die aan de basis liggen, zowel nu als meer dan 600 jaar geleden toen in Antwerpen de eerste Mariale processie uitging. Dezelfde waarden zorgen er in deze moderne tijd voor dat een evenement als dit nog steeds van betekenis is. Want de hele gebeurtenis moet zinvol blijven, zonder te vervallen in een folkloristische stoet.

Dat de Schelde de centrale spil vormt in deze getuigende stoet is misschien verwondelijk. Is het niet zo dat we dankbaar moeten zijn voor deze levensader die aan de grondslag ligt van de welvaart van Antwerpen? Langs deze rivier zijn onze stad en haar omgeving vanaf 640 gekerstend. Van hier uit zijn vele missionarissen vertrokken, mensen die letterlijk en figuurlijk hun leven hebben gegeven, niet alleen om het christelijk geloof te verkondigen, maar ook om armen en onderdrukten bij te staan.

Een uitgebreide fotoreportage met zo’n 180-tal foto’s is te bekijken via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157627807450130/show/

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!