Samenleving, Antwerpen, Lokaal, De lijn, Antwerpen, Respect, Openbaar vervoer -

‘Respect op De Lijn’ Antwerpen

ANTWERPEN - Het openbaar vervoer is een agora, een rijdende marktplaats. De ideale plek voor sociologisch onderzoek. Je treft er alle leeftijden, kleuren, klassen. Een doorsnee van de maatschappij. Vooraan zit de bestuurder, die deze wereld in verscheidenheid doorheen zijn en ons territorium voert. Door stad en platteland, met één oog op de weg, het andere op de levende have, de passagiers.

maandag 3 oktober 2011 17:30
Spread the love

Peis en vree?

Tijdens de spitsuren wordt zijn / haar voertuig overrompeld door joelende schooljeugd en vermoeide dagloners, in de daluren kan je de rit als eenzame eigenaar van tram of bus volbrengen. Het openbaar vervoer, De Lijn, biedt de goedkoopste en veiligste weg om je van punt A naar B te bewegen.

Maar bij de De Lijn is het niet altijd peis en vree. Regelmatig leggen de chauffeurs het werk neer, na weer een gewelddadig incident. De vakbonden eisen terecht meer veiligheidsmaatregelen. Bus en tram hangen vol camera’s die correct de privacy wetgeving respecteren. De bestuurder zit in een hokje, voor ouderen die zich de vroegere situatie herinneren een raar gezicht. Toen bevonden chauffeur én kaartjesknipper zich tussen de mensen. Overdrijft men? (‘Lijn-chauffeur getuigt’) (1)

Duidelijk niet. De samenleving werd agressiever, de massa die het openbaar vervoer gebruikt ook. Het is fel overdreven bus en tram als ‘rijdende bommen’ te beschouwen. Doch elk incident is er één te veel. Daarenboven gaat het ook om de algemene sfeer die beter kan.

Knikken naar de bomma

In Antwerpen promoot ‘Respect op De Lijn’ verdraagzaamheid. ‘Het is toffer, trammen en bussen, met een vriendelijk woord er tussen’. Voor het derde jaar op rij lanceert ‘Respect op De Lijn’ haar najaarscampagne om in Antwerpen respect op bus en tram weer volop in de aandacht te brengen. Want met een beetje wederzijdse hoffelijkheid is het leven op tram en bus voor iedereen meer relaxed.

‘Respect op De Lijn’ is een project van vzw Objectief en Samenlevingsopbouw Antwerpen stad vzw. In samenwerking met De Lijn, de vakbonden en de stad Antwerpen. Er wordt gewerkt aan een betere sfeer: wie respect toont, krijgt ook respect. En tenslotte zitten, staan of hangen we een deel van ons leven op tram of bus. (‘Respect op De Lijn’) (2)

‘Respect op De Lijn’ zegt: “Eens knikken naar de bomma die over jou zit. Die mama daar aan de bushalte helpen om haar buggy op de tram te krijgen. Een goeiedag en merci aan de chauffeur bij het instappen. Iedereen kan dat waarderen.” En steek je hand op wanneer je voertuig er aan komt.

Respect-Actieteams

Respect-Actieteams zullen regelmatig aan de haltes op de Groenplaats, Rooseveltplaats en de metro Handel, de ‘Drink en de Tir-actie’ voeren. Ze zullen nog tot 21 oktober respectvol gedrag op tram en bus belonen met een sleutelhanger.

‘Respect op De Lijn’: “Het stedelijk openbaar vervoer is een plek waar het samenleven in een zeer geconcentreerde vorm plaatsvindt. De gemeenschappelijke behoefte van passagiers en chauffeurs is een meer eenduidige omgang met diversiteit en ambiguïteit op het openbaar vervoer. Waardoor het veiligheidsgevoel én de reële veiligheid kan verbeteren. Tram en bus hebben de potentie om startplaatsen te worden voor interculturele omgang en het stedelijk sociale weefsel wordt ontwikkeld”.

De Lijn is meer dan en aanbieder van vervoer. Ze heeft een sociale en zelfs politieke opdracht. Mobiliteit is plaatselijk en mondiaal essentieel bij het opbouwen van menselijke contacten. Bij het begrijpen van diversiteit in een groeiende multiculturele wereld die onomkeerbaar is. Trams en bussen verwierven hun plaats naast de klassieke wijken en de teloorgang daar van het sociale weefsel. Tijdens de rit, aan de opstapplaatsen, de schuilhokjes. De Lijn biedt een antwoord.

Rap videoclip

Respect! Het hele jaar door wijst De Lijn met affiches op deze noodzaak. Wie regelmatig het openbaar vervoer neemt, weet dat deze campagne loont. Zowel reizigers als chauffeurs zijn er door aangestoken en tonen hun goede wil. Uiteraard is niemand volmaakt en heeft ook een personeelslid al eens zijn / haar dagje niet. Ze hebben te maken met verbale agressie en overlast. Of een reiziger is gestresseerd. De mantel der liefde en humor doen dan hun werk als wondermiddelen.

Ook muziek kan helpen. Het Antwerpse ‘Respect op De Lijn’ betrekt jongeren bij het project. Met Samen op Straat van Samenlevingsopbouw maakten ze een rap filmclip over het thema respect. Beluister dat rapnummer. Lees ook de tekst van het lied. ‘Ik wil leven in een wereld zonder racisme’: http://www.respectopdelijn.be/rap-videoclip

Zorg dat je aan sleutelhanger raakt die de Respect-Actieteams op enkele punten uitdelen om repectvol gedrag te belonen. Op 22 oktober volgt een openbaar slotmoment in het Koninklijk Atheneum van Antwerpen aan de F. Rooseveltplaats.

1 – ‘De Lijn chauffeur getuigt’ http://www.indymedia.be/index.html%3Fq=node%252F30574.html

2 – ‘Respect op De Lijn’  www.respectopdelijn.be

take down
the paywall
steun ons nu!