130.000 vakbondsmensen betoogden zaterdag 1 oktober in het centrum van Lissabon tegen de besparingsplannen (foto: Miguel Manso, Público.pt)
Nieuws, Europa, Economie, Politiek, Vakbond, Lissabon, Portugal, EU, Imf, Eurocrisis, Besparingsmaatregelen, Porto, CGTP, Vakbondsbetoging, Indignadosbeweging -

Massademonstraties tegen besparingen in Porto en Lissabon

LISSABON - Tienduizenden protesteerden zaterdag 1 oktober in Lissabon en Porto tegen de besparingsmaatregelen van de Portugese overheid. Ambtenaren en werknemers uit de privésector gaven hiermee massaal gehoor aan de oproep van Portugals grootste vakbondsfederatie CGTP.

maandag 3 oktober 2011 11:17
Spread the love

Volgens de organisatoren verzamelden er honderddertigduizend demonstranten in Lissabon en vijftigduizend in Porto, meldde het persagentschap AFP.

“Het is tijd voor een koerswijziging”, zei Manuel Carvalho da Silva, secretaris-generaal van de organiserende CGTP-vakbondsfederatie, tijdens de slotrede van de demonstratie.

“We hebben een politiek alternatief nodig”, zei hij, en riep op tot een week van actie tegen ‘verarming en onrecht’, de sleutelwoorden van het protest afgelopen zaterdag. Verder riep hij op tot een reeks van stakingen op 20 en 27 oktober.

Portugal is het derde land van de eurozone, na Ierland en Griekenland, dat zich tot de Europese Unie (EU) en het IMF moest richten om het hoofd te bieden aan de schuldenberg waarmee het geconfronteerd wordt.

Besparingen

In ruil voor een tussenkomst van 78 miljard euro stemde het land ermee in om de hervormingen door te voeren die geëist werden als voorwaarde bij deze deal. Deze hervormingen hielden onder meer strenge bezuinigingen in. Premier Pedro Passos Coelho (PSD) beloofde echter nog meer bezuinigingen, wat verwelkomd werd door de EU en het IMF, maar gehekeld door de demonstranten.

Vorige maand werden plannen onthuld om Portugals centrale administratie af te slanken. Hierdoor verdwijnen onder andere duizendzevenhonderd leidinggevende functies bij de overheid en in honderdzevenendertig openbare bedrijven.

Rafael Lourno, werkzaam bij het ministerie van Financiën, vertelde AFP dat het banenverlies in de publieke sector en de privatiseringen waarvan de overheid beweert dat ze nodig zijn om haar schulden te beheren “een frontale aanval zijn tegen de rechten van werknemers”.

Eerder deze week verklaarde de Portugese overheid dat het BBP kon krimpen met meer dan de verwachte 2,5 procent volgend jaar als gevolg van een wereldwijd somber economisch vooruitzicht.

In een verklaring uitgegeven voor de demonstraties van zaterdag stelde de CGTP dat het het overheidsbeleid is dat het economisch herstel heeft belemmerd.

Minister van Parlementaire Zaken, Miguel, zei zaterdag dat het besparingsspoor waar Portugal nu op zit, onomkeerbaar is. “We gaan om offers van het Portugese volk blijven vragen”, meldde hij.

Vrijdag verklaarde de overheid nog dat ze medio oktober een nieuwe reeks van beparingsmaatregelen zal aankondigen voor de begroting van 2012.

Politie sluit zich aan bij de demonstranten

Bron: The Raw Story.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!