400 miljoen euro verdampt
Opinie, Nieuws, België, Opinie - Dirk Van der Maelen

400 miljoen euro verdampt

De Belgische staat gaat niet in beroep tegen het vonnis in de Beaulieu-zaak. “Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar,” vindt sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen. “De vermeende fraude wordt geraamd op 400 miljoen euro. Wie op grote schaal fraudeert, straft iedereen die zijn bijdrage wel betaalt. Eenvoudige fiscale wetgeving en efficiënte controle dringen zich meer dan ooit op.”

vrijdag 30 september 2011 12:38
Spread the love

“Dat de Belgische staat niet in beroep gaat tegen die vonnis is een schande”, zegt Dirk Van der Maelen. “Dit haalt de strijd tegen fraude onderuit. Gewone belastingbetalers worden aangepakt maar een bedrijf met een leger advocaten achter zich glippen door de mazen van het net. Dat is echt onbegrijpelijk. Door de fraude van enkelen betaalt iedereen meer.”

“Ik stel vast dat ondanks het werk en de aanbevelingen van de onderzoekscommissie geen lessen werden getrokken uit het verleden. In de Beaulieu-zaak hebben dure advocaten niets anders gedaan dan het onderzoek dwarsbomen en vertragen door misbruik te maken van allerlei proceduremaatregelen. De huidige fiscale wetgeving is zo complex en vol achterpoortjes dat grote fraudeurs ontsnappen. Een vereenvoudiging van de fiscale regels en een efficiënte controle dwingen zich op.”

Van der Maelen roept op om snel werk te maken van de 108 aanbevelingen van de fiscale fraudecommissie. Hierin staan heel wat aanbevelingen die ons spaargeld beschermen tegen fraude. Begin met de invoering van het una-via principe.” Met dat ‘una via’ – systeem wordt zeer snel beslist of een fraudedossier door het gerecht of door de fiscus zal worden behandeld.
“Het is de zoveelste grote fraudezaak die op een sisser uitdraait. Als je in België op voldoende grote schaal fraudeert en dure gespecialiseerde advocaten kan betalen, ga je blijkbaar vrijuit. En ondertussen betaalt betalen wij, als gewone belastingbetalers, wel onze bijdrage. Dit kunnen we niet tolereren.”

Dirk Van der Maelen is parlementslid voor de SP.A

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!