Schadelijke vismethoden bedreigen Nieuw-Zeelandse Hectordolfijn

donderdag 29 september 2011 09:35
Spread the love

Vandaag zijn er amper 7.000 Hectordolfijnen in leven. Het zijn de nylon visnetten die de soort, die enkel in Nieuw-Zeelandse wateren leeft, met uitsterven bedreigen.

Begin jaren ’70 leefden er nog zo’n 30.000 Hectordolfijnen rond de kusten van Nieuw-Zeeland. Hun aantal is de laatste veertig jaar drastisch afgenomen en dit door de invoering van nylon sleepnetten. Van de Mauidolfijn, een ondersoort van de Hectordolfijn, werden de laatste jaren amper 100 exemplaren waargenomen. 

Een onderzoek van de Otago University (Dunedin) toont aan dat alleen al langs de oostkust van het Zuidereiland jaarlijks zo’n 46 Hectordolfijnen in visnetten verstrengeld raken, met de dood tot gevolg. Een verlies van deze omvang zal ervoor zorgen dat de dolfijnpopulatie tegen 2050 nog eens met 62% zal nemen.

Het is van cruciaal belang dat de Hectordolfijnen beschermd worden. De Nieuw-Zeelandse overheid verbiedt het gebruik van sleepnetten in wateren die niet dieper reiken dan 100 meter. Maar volgens wetenschappers volstaat deze maatregel niet om de dolfijnsoort te redden. Zij pleiten voor een overschakeling naar traditionele vismethodes zoals vislijnen en fuiken. Deze vormen geen bedreiging voor de Hectordolfijn.

BRON: The Guardian
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!