VS grootste wapenleverancier in 2010
Nieuws, Wereld -

VS grootste wapenleverancier in 2010

WASHINGTON — De Verenigde Staten verstevigden hun positie als grootste wapenexporteur in 2010. De VS verkochten voor in totaal 21,3 miljard dollar (15,7 miljard euro) aan nieuwe wapens aan het buitenland. Dat blijkt uit cijfers van de Onderzoeksdienst van het Congres (CRS).

woensdag 28 september 2011 13:14
Spread the love

Washington gaat er in absolute cijfers weliswaar licht op achteruit ten opzicht van 2009, maar omdat de wereldwijde markt met bijna 40 procent achteruitboert, winnen de VS stevig marktaandeel: van 35 procent in 2009 naar 53 procent in 2010.

Net zoals in vorige jaren zijn ontwikkelingslanden de grootste kopers op de internationale markt, samen goed voor 76 procent van alle nieuwe wapenakkoorden. India leidt de dans, met voor bijna 4,3 miljard euro aan nieuwe wapendeals.

India was ook de grootste in 2010 wat betreft het aantal daadwerkelijk geleverde wapens: voor 3,6 miljoen aan wapensystemen, gevolgd door Saoedi-Arabië en Pakistan met elk 2,2 miljoen dollar. Op langere termijn, voor de hele periode 2003 tot 2010, is Saoedi-Arabië met voorsprong de grootste ontvanger van wapensystemen.

Besparingen

2010 werd gekenmerkt door defensiebesparingen in veel Westerse landen, met name in Europa.

Ook het Pentagon, dat zijn budget bijou zag verdubbelen in de voorbije tien jaar tijd, kijkt aan tegen een stagnering in het volgende decennium. 

Als gevolg van die besparingen richten Amerikaanse en Europese wapenproducenten zich op andere markten, met name in het Midden-Oosten, India, Zuid-Korea en Zuid-Oost Azië. “Nu de wapenverkopen moeilijker geworden zijn sinds het begin van de wereldwijde recessie, stijgt de concurrentie tussen de leveranciers”, stelt het rapport. Om klanten te ronselen, bieden de verkopers onder meer flexibele manieren van betaling aan.

Het jaarlijkse rapport door de Onderzoeksdienst van het Congres wordt beschouwd als een van de meest gezaghebbende op het vlak van de internationale conventionele wapenhandel omdat het gebaseerd is op zowel geheime informatie als publieke data, en de methodologie al drie decennia onveranderd is gebleven.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!