Beeld uit VRT Reportage over het gebruik 'Voor en na Christus" op BBC

VRT brengt nepbericht over ‘voor/na Christus’ [Robin doet weer een Ramaekertje]

woensdag 28 september 2011 11:47
Spread the love

Volgens Terzake zou de Britse openbare omroep BBC een richtlijn hebben om het niet meer te hebben over ‘voor of na Christus’. Voor Robin Ramaekers is het duidelijk: “De BBC mag dan denken dat het niet langer politiek correct is om over voor en na Christus te spreken, op de Vlaamse schoolbanken maakt het weinig indruk.”

Niets van aan dus. Had Ramaekers even de moeite genomen om naar de BBC te bellen, dan had hij geweten dat het om een hoax ging, een fabeltje. U kent dat wel, je informatie even checken.

Als je het als journalist van de openbare omroep over een andere openbare zender hebt, lijkt het me normaal dat je even naar de telefoon grijpt om het verhaal te checken.

Op het ogenblik dat Terzake de uitzending bracht was het al lang geweten dat het om een nepbericht ging. Een journaliste van The Guardian had immers wel de moeite genomen om naar de BBC te bellen: http://www.guardian.co.uk/politics/reality-check-with-polly-curtis/2011/sep/26/1

Even bellen naar de BBC was teveel gevraagd. Naar een klas trekken, een leerkracht godsdient optrommelen, Rik Torfs opvoeren, …. dat kon wel allemaal.

Het bericht past in het racistische discours van Wilders, Vlaams Belang en anderen die niet ophouden te waarschuwen voor het verlies van onze identiteit door al die migranten met een ander geloof. De reportage wordt zelf letterlijk zo ingeleid: “Je kunt je afvragen of termen als ‘voor’ of ‘na Christus’ wel nog bruikbaar zijn nu er in het Westen steeds minder mensen christelijk zijn.”

Op de VRT zijn ze blijkbaar al zo met dat ideologisch discours mee dat ze het niet eens nodig vinden dergelijke verhalen te checken. Ze kunnen met een reeks beginnen, hier alvast twee nepverhalen die al de ronde deden:

  • Britse Banken gebruiken geen spaarvarken meer in hun advertenties om moslims niet voor de borst te stuiten.

  • In Frankrijk weren apothekers de groene kruisen om moslims niet te schofferen. 

  • Brusselse moslims boos op toiletpapier

Er zijn zeker nog tientallen gelijkaardige nepverhalen die de wereld rondgaan en die ze kunnen brengen?

Christophe Callewaert van DeWereldMorgen.be twitterde tijdens de uitzending dat het om een nepbericht ging. De Standaard nam het bericht over via Belga maar verontschuldigde zich ondertussen, ook Tom Naegels schreef een stukje over de fout.

Wie goed zoekt op de VRT-website vindt ook de melding dat het om een fout bericht ging. Geen rechtzetting echter op Terzake en op deredactie.be kan je naar de reportage kijken zonder enige waarschuwing of rechtzetting: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/terzake/2.17654/2.17655/1.1119664

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!