Nieuws, Cultuur, België, Nigel Williams -

Nigel Williams maakt furore in tent vol sandalen

BREDENE - Op Manifiesta presenteerde stand-up comedian Nigel Williams in een tent zijn nieuwste show "Working Class Hero". Williams veroorzaakte eerder dit jaar een mediarel vanwege zijn uitspraken over mensen met bakfietsen. Deze keer laat hij geen spaander heel van het Antwerps stadsbestuur en neemt hij het op voor 'den allochtonen'.

woensdag 28 september 2011 11:51
Spread the love

Nigel Williams laat de bakfiets voor wat het is en trekt ten strijde tegen de politieke krachten achter het MAS.

Eerder dit jaar kon u op DeWereldMorgen.be lezen hoe Nigel Williams van leer trok tegen mensen uit de Antwerpse wijk Zurenborg die bakfietsen hebben en hun kinderen naar de Steinerschool sturen. Dit interview veroorzaakte een wekenlang durend mediaoffensief tussen voor- en tegenstanders van bakfietsen.

Zaterdag presenteerde Williams aan het linkse publiek, dat hij maanden geleden nog aanviel, zijn nieuwste show “Working Class Hero” op het festival Manifiesta in Bredene. Bij aanvang zei Williams nog nooit voor zoveel sandalen te hebben opgetreden.

Het publiek bestond uit mensen die de stand-up comedian uit een vorig leven nog kende. Hij was dan ook in het verleden PVDA-militant, délegué bij Opel Antwerpen en cafébaas. Deze linkse rakker kreeg het actievoeren met de paplepel ingegoten in een arbeidersgezin in het Britse Bristol.

Allochtonen, Nieuwe Belgen en nieuwkomers

Na al die jaren is het strijdvuur van deze man nog lang niet uitgedoofd. Integendeel. In een ruw Antwerps met Brits accent neemt hij het op voor iedereen die geclassificeerd wordt onder de noemer “allochtoon”. ‘Wanneer geraak ik eindelijk van het stempel allochtoon af?’

‘Allochtonen worden enkel voor vol aangezien als ze goed in sport zijn. En ken je de term nieuwe Belg? Dat is een allochtoon die niets verkeerds doet. Een allochtoon is een klootzak. En een Waal al helemaal!’

‘Eigenlijk zijn wij allemaal allochtonen. We kwamen vroeger als neanerthalers uit Afrika naar Europa. Dat is verleden tijd. Maar die nieuwkomers van nu zijn helemaal geen nieuwkomers! Dat zijn laatkomers!’

Fossielen van mei ’68

Nigel Williams krijgt vaak hatemail toegestuurd uit Vlaams nationalistische kringen. Een selectie van de sterkste bijdrages leest hij de komende maanden voor in deze nieuwste show. Het publiek moedigt hij ook aan om massaal te antwoorden op deze mails. Williams noemt de e-mailadressen van de afzenders dan ook graag in zijn show.

Dit heeft allemaal te maken met zijn pro-Belgische instelling. Toch geeft hij zelf toe ook hypocriet te zijn. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben zo links als het mij uitkomt. Zo ben ik pro-zigeuner. Maar als ze met 200 caravans voor mijn deur komen te staan ben ik minder gelukkig’ (lacht). ‘Dan bel ik als goede Vlaming meteen naar Bart De Wever!’

Williams hekelt ook het BV-schap van onze politici. ‘Mensen zeggen: ik weet op wie ik ga stemmen omdat ik naar een quiz heb gekeken. Je moet een f*cking BV zijn om het te maken als politicus. Alle politici komen op tv. En waarom mag ik niet op tv komen? Omdat ik geen fossielen van mei ’68 ken!’

MAS, bibliotheken en vroege sluitingstijden

Deze komediant woont al lang in Antwerpen en kan zich daardoor Antwerpenaar noemen. Toch heeft hij heel veel kritiek op het stadsbestuur van de Scheldestad: ‘Wie kent er hier het MAS? Dat betekent niet “Museum Aan de Stroom” maar “Masturberende Antwerpse Schepenen!” En waarom? Het MAS is omhooggevallen Antwerpse masturbatie van het stadsbestuur!’

Hij voegt er aan toe dat door de komst van het MAS lokale Antwerpse bibliotheken in de volkswijken moesten sluiten. Ook hier heeft hij een uitgesproken mening over: ‘Dit is schandalig! Wie sluit er nu bibs in arbeiderswijken? Blijkbaar wil de stad dat arbeiderskinderen analfabeet worden.’

Over het voorstel van vroegere sluiting van cafés in Antwerpen is hij al evenmin te spreken: ‘In Antwerpen willen ze de cafés om tien uur ‘s avonds sluiten! Daar wilde ik in Engeland juist van af zijn! En wat doen ze hier?’

Wereldwinkelpapa’s en bakfietsen

In deze show geeft Williams op zijn eigenzinnige wijze nog duiding bij de mediarel rond bakfietsen: ‘In december trad ik in Atlas in Antwerpen op tijdens een avond voor migratie. Buiten enkele gekleurde gezichten vielen er weinig migranten te bespeuren. Ik wilde die witte, goed menende burgers ook raken.’

‘Het zat daar vol met wereldwinkelpapa’s met Afrikaase doeken en vrouwen die geen ladyshave kennen. Van die mensen met zo’n air van “wat ben ik toch goed bezig”. Omdat ik niet langs hun bakfietsen naar binnen kon, besloot ik het daarover te hebben.’

‘Toen zijn mijn uitspraken opgetekend geweest door een journalist. En de andere media begonnen ook over mijn uitspraken over bakfietsen. Ik vind dat mensen met zichzelf moeten kunnen lachen.’

Wees niet braaf!

Deze activist heeft ook vaak betoogd in zijn leven. ‘In de jaren ’80 betoogden mensen vaak. Maar tegenwoordig, als mensen in Brussel willen betogen, geraken ze niet verder dan het station!’

‘Mensen, jullie moeten niet braaf zijn! Trouw vooral niet jong! En als je kinderen krijgt, dan moet je niet overbeschermen. Zo kennen ze geen gevaren. Leer je kinderen gevaren kennen!’

‘Wacht maar’, zo besluit Williams zijn show terwijl hij naar een meisje kijkt. ‘Jouw kleinkinderen gaan later per container naar China. Om daar als arbeider te gaan werken.’

“Working Class Hero” van Nigel Williams wordt het komende halfjaar vertoond in binnen- en buitenland. Meer info? Ga naar http://www.nigelwilliams.be.

take down
the paywall
steun ons nu!