Archief: Betoging tegen het Generatiepact (2005)
Nieuws, Economie, Samenleving, België, Arbeidsduur -

Langer werken: het zal niet gaan

“Het VBO wil dat we langer werken, maar ze reppen met geen woord over welzijn en gezondheid”, klonk het bij de Algemene Centrale. Een aantal wetenschappelijke studies geven immers aan dat er gewoon niet langer gewerkt kan worden.

woensdag 28 september 2011 12:19
Spread the love

De Algemene Centrale bracht wetenschappers samen die werken rond de problematiek van arbeidsomstandigheden en langer werken. De conclusie kan je samenvatten als: het zal niet gaan.

“Als grootste arbeiderscentrale worden we direct geconfronteerd met een frontaal offensief van VBO, VOKA en anderen over het eindeloopbaandebat. We horen steeds hetzelfde verhaal, we zullen langer moeten werken, maar men blijft er doof voor dat dat voor veel mensen door de arbeidsomstandigheden gewoon onmogelijk is. Onze arbeiders worden geconfronteerd met fysische en psychische overbelasting. Niet enkel die werknemers die heel de dag in de weer zijn met zware gewichten leveren zwaar werk”, zegt Alain Clauwaert, voorzitter van de Algemene Centrale.

De helft van de werknemers gaat ook ziek werken

“Het is niet omdat de mensen langer leven dat ze daarom ook langer kunnen werken”, zegt Laurant Vogel van het Europees Vakverbond. Hij legde de resultaten voor van een Europese studie over werkomstandigheden. Opvallende vaststelling is dat er steeds meer werknemers zijn die denken dat ze hun werk nog zullen aankunnen als ze 60 zijn (57,1 procent). Bij de ongeschoolde arbeiders daalt dat echter tot 49,5 procent.  Hoe dan ook blijft dat ruim 40 procent van de werknemers niet ziet hoe hij zijn huidige werk nog kan uitvoeren op zijn 60ste.

Er zijn nog opvallende vaststellingen. Amper 48,8 procent van de mensen mensen met een tijdelijk contract denkt dat ze het werk dat ze nu doen op hun 60ste nog zouden aankunnen. Bij de mensen met een vast contract is dat 56,5 procent, bij de zelfstandigen 70 procent. Uit het onderzoek blijkt ook dat 48 procent van de Belgische werknemers gaan werken als ze ziek zijn.

Op brugpensioen omwille van gezondheidsproblemen

Karel Van Bever (dokter bij Geneeskunde voor het Volk) heeft vanuit zijn praktijk een beeld op hoe de zaken zich concreet stellen. Steeds meer mensen komen op hun werk onder druk te staan, en dat leidt tot allerlei kwalen, zegt hij. Dat gaat van het inkorten van de pauzes, opgelegde timing voor bepaalde handelingen, … waardoor er een toename is van de belasting op pezen, spieren en gewrichten en dus ook een toename van het aantal aandoeningen.

Volgens een studie van StepStone zijn de Belgische werknemers de meest gestresseerde van Europa, meer dan de helft van de Belgen zegt last te hebben van stress op het werk. 

Geneeskunde voor het Volk is bezig met een onderzoek naar de gezondheid van werknemers tussen 50 en 55 jaar. 
Het onderzoek moet nog afgerond worden, maar nu al blijkt dat 75 procent onder hen last heeft van minstens één chronische aandoening. Bijna 40 procent van de mensen die kiezen voor brugpensioen doen dat omwille van gezondheidsproblemen.

Zijn collega Jilali Laaouej, die arbeidsgeneesheer is, stelt dan weer vast dat bedrijven zich proberen te ontdoen van oudere werknemers. In plaats van aangepast werk te zoeken, zoekt men naar manieren om van die werknemers af te geraken.  Volgens Jilali is het dan weer opvallend dat op bedrijven met een sterke vakbond meer mensen langer, met aangepast werk, aan de slag kunnen blijven.

De werkdruk is voor veel werknemers onoverkomelijk

Jos Coenen van het ABVV zoomde in op de Vlaamse Werkbaarheidsmonitor. Daaruit blijkt ook dat 30 procent van de Vlaamse werknemers stress op het werk als problematisch ervaart. Uit de monitor blijkt ook dat 36 procent van de arbeiders en 42 procent van de werknemers in de zorgsector niet zien hoe ze kunnen doorwerken tot hun pensioengerechtigde leeftijd.

43,5 procent ziet zijn arbeidsomstandigheden als problematisch om te kunnen blijven doorwerken en voor 49 procent is de werkdruk onoverkomelijk.

Tripalium

De Algemene Centrale wil het onderzoek en de kennis rond arbeidsomstandigheden en eindeloopbaan bundelen in een denktank. Tripalium zal de denktank heten, de naam verwijst naar het Latijnse ‘werken’, maar is tevens een folterinstrument uit de oudheid. Er is alvast een nieuwe studie opkomst van de ULB en het moet de bedoeling zijn dat leden van de denktank regelmatig publiceren in allerlei media.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!