De Boliviaanse president heeft door het conflict de steun verloren van machtige indianenorganisaties en zag maandag ook zijn minister van Defensie, Cecilia Chacón, opstappen.
Ongeveer vijfhonderd agenten zetten zondag in Yucumo, een stadje op ongeveer 330 kilometer van La Paz, traangas en wapenstokken in om een duizendtal inheemse betogers uiteen te drijven. Ook vrouwen en kinderen moesten het daarbij ontgelden. Eén kind zou gestorven zijn.
De ordediensten hadden het bevel gekregen een protestmars van indianen tot staan te brengen die op 15 augustus in de stad Trinidad in het Boliviaanse Amazonewoud was vertrokken en naar La Paz voert. De betogers protesteren tegen de aanleg van een snelweg door het nationaal park van Isiboro Sécure (Tipnis), voor het grootste deel ook een indianenreservaat.
Excessen
Maandagavond (26 september) kondigde president Morales aan dat er een onderzoekscommissie komt om de “excessen” van het politieoptreden te onderzoeken. Morales zei ook dat de plannen voor de omstreden snelweg worden opgeschort. Eerder had de politie honderden betogers vrijgelaten die tijdens de confrontatie in Yucumo waren opgepakt.
Volgens Morales zullen Cochabamba en Beni, de twee regio’s waar de met Braziliaan geld gefinancierde snelweg doorheen moet lopen, nu beslissen wat er met de plannen moet gebeuren. Eventueel wordt er in die regio’s een referendum georganiseerd over de zaak.
Maar het is de vraag of Morales daarmee de crisis kan bezweren. Het zijn niet alleen plaatselijke indianen die zich tegen de snelweg verzetten, maar ook de grootste federatie van hooglandindianen. Morales is zelf van indiaanse afkomst en werd in 2005 verkozen en in 2009 herverkozen dankzij de massale steun van de 6 miljoen indianen die in Bolivia leven, 60 procent van de totale bevolking.
Weg met Morales
“De dingen zijn veranderd”, zegt José Ortiz, de voorzitter van de Centrale van Inheemse Volken van La Paz (CPILAP) die in de hoofdstad het protest tegen de snelweg steunt. “We geloofden in de verandering (met Morales), maar wat er veranderd is, is het discours dat eerder een einde maakte aan de discriminatie van onze broeders.”
In de nieuwe grondwet die onder impuls van Morales in 2009 werd goedgekeurd, staat onder meer dat inheemse gemeenschappen moeten geraadpleegd worden over projecten die in hun gebieden worden gepland. Voor de snelweg gebeurde dat niet.
Bij de inheemse groepen uit het Tipnis-reservaat zelf klinken de reacties nog veel grimmiger. “We erkennen Morales niet langer als onze president, en we trekken al onze steun terug”, zegt Adolfo Molle, een plaatselijke indianenleider.
Betogers hergroeperen
De beelden van geboeide vrouwen en gewonden na het politieoptreden van zondag leidden tot straatprotesten in La Paz, Cochabamba, Sucre en Potosí. Die steun is een hart onder de riem van de deelnemers die de mars willen voortzetten, zegt Abdón Patiño, een leider van de Federatie van Inheemse Volken van Oost-Bolivia (Cidob). Maandag probeerden de inheemse betogers zich al te hergroeperen.
De omstreden snelweg van iets meer dan 300 kilometer moet een onderdeel worden van een nieuwe transportroute die Brazilië zou verbinden met de Chileense en Peruaanse havens aan de Stille Oceaan. Het tracé voert door het Tipnis-reservaat, een nog vrij ongerept woudgebied waar 15.000 indianen leven van wat de natuur hen te bieden heeft. Tegenstanders vrezen dat de weg houthakkers, kolonisten en cocatelers zal aanvoeren en daardoor een einde zal maken aan de plaatselijke inheemse cultuur en de rijke natuur in het gebied.
De Boliviaanse regering oordeelt dat de snelweg afgelegen gebieden zal helpen te ontwikkelen. Het plan heeft ook de steun van de cocatelers in Cochabamba, de oorspronkelijke machtsbasis van Morales. Zij gaan ervan uit dat de snelweg de economie van Cochabamba goed zal doen.
De crisis heft de populariteitscijfers van Morales deze maand tot 37 procent doen dalen, het op een na laagste cijfer sinds 2006.