Demonstratie tegen apenexperimenten KULeuven

Demonstratie tegen apenexperimenten KULeuven

dinsdag 27 september 2011 16:55
Spread the love

Bij de opening van het academisch jaar was er, naast de demonstratie tegen het ontslag van Barbara Van Dyck, de inmiddels traditionele demonstratie tegen de experimenten op apen die nog altijd worden uitgevoerd door de KULeuven. Want hoewel er inmiddels genoeg alternatieven zijn voor hun experimenten, gaat de universiteit gewoon door met het doorboren van de schedels van aapjes en het aanbrengen van elektroden in hun hersenen, waarbij deze aapjes dagenlang op een tekort van voedsel en water moeten leven om maar te gehoorzamen aan de sadistische wil van de onderzoekers. De universiteit laat zich nota bene niet tegenhouden door het gebrek aan praktisch nut van de resultaten: het is reeds lang aangetoond dat deze niet zijn om te zetten naar het menselijk brein, kortom: er gaat een hoop leed vooraf aan bijzonder weinig resultaat.

Ter sensibilisering en ter aanklaging van deze wanpraktijken stond de Anti-Dierproeven Coalitie afgelopen maandag 26 september langs de weg die werd begaan door professoren in toga’s. Elke keer als de professoren van het ene naar het andere gebouw liepen, stonden er rond de vijftien activisten met grote borden waarop foto’s te zien waren van aapjes die een experiment ondergaan met teksten, om de rector Marc Waer aan te sporen een einde te maken aan dit lijden. Hij kon er zichtbaar niet van genieten, hoewel zijn niet-genieten in het niet zal hebben gevallen bij dat van de betreffende aapjes.

Aan kritiek van binnenuit is een chronisch tekort: er is onenigheid, maar naar buiten toe is er helaas een ding duidelijk: alle professoren doen één ding en dat is het beleid volgen. Dit was vooral duidelijk afgelopen februari, toen er ter gelegenheid van de verjaardag van de universiteit ook werd gedemonstreerd: de professoren in de stoet ontweken duidelijk en uitgebreid de blik van de demonstranten. Dit was dit jaar anders: enkele professoren in de rij staken een duim op naar de demonstranten en aan het eind werd door twee professoren met woorden bedankt voor de sensibilisering, en hoewel het mooier zou zijn als zij ook openlijk kritiek durfden te leveren richting de rector lijkt er iets gebroken in de gelederen.

Mogelijk is dit te wijten aan de volgens velen zwakke houding die Marc Waer toonde door Barbara te ontslaan en zo te zwichten voor de overdreven ophef in de media – terwijl er in feite weinig aan de hand was – waarbij professoren van de KULeuven zich openlijk tegen dit ontslag durfden te keren, waardoor de stap voor andere professoren om ook de actie van ADC te steunen kleiner was, maar dit is giswerk. Gegeven is ook dat normaliter de KULeuven op geen enkele manier kenbaar maakt dat ADC aanwezig was en worden foto’s zorgvuldig geselecteerd op totale afwezigheid van hun demonstranten. Ook hierin komt echter voor het eerst een kleine verandering: het studentenblad Veto van deze week toont een foto met daarop demonstranten.

De wens van de KULeuven is dat wordt gestopt met deze demonstraties. Er zal echter worden doorgegaan met dit soort acties tot er een punt wordt gezet achter het zinloze leed. Tot de volgende, Marc Waer!

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!