Lokaal -

De greep van de leegte

Galerie Molensloot exposeert nog tot zondag 23 oktober aquarelwerk van Dirk Martens. Het is de vijde tentoonstelling van deze eigenzinnige kunstcriticus van De Standaard die straks met pensioen gaat.

dinsdag 27 september 2011 14:50
Spread the love

Zelf zegt hij over zijn werk: “Ik heb simpelweg ontdekt dat ik niet gelukkiger kan zijn dan wanneer ik zit te schilderen. Ik baseer me op de lege werelden van mijn dromen en schilder landschappen die me bevrijden. De velden van sneeuw en mos van de Hardangervidda in Noorwegen bijvoorbeeld, of de woeste glooiingen van de Cévennes.”

“Als ik er ben, schilder ik ze in mijn gedachten. Als ik ze schilder, ben ik er in mijn gedachten. Altijd is het landschap sereen, zelfs al is het mij vijandig gezind en is er die wind die ik haat. Als ik aan een werk begin, is er eerst altijd die lijn waar de lucht de grond raakt. Dan volgen het immense blauw en de wolken, die nauwelijks te vangen zijn. Maar altijd is er die horizon. Zonder gaat het niet. Soms dringt een leeg huis zich op. Of die antenne van eenzaamheid in de vorm van een vuurtoren.”

“Dat uitdagende, mythische bouwsel – dat ook systematisch opduikt in mijn proza – is de plek waar ik alleen wil zijn met mijn dromen en de dromen die schrijvers voor mij gedroomd hebben.”

Het is de tweede maal dat Dirk Martens een solotentoonstelling heeft in galerie Molensloot. Hij exposeerde daarvoor in galerie Beukenof en nam in 2010 deel aan Linaert. Op dit ogenblik is er ook werk van hem te zien in de groepstentoonstelling ‘Water Vervoert’ in Temse, waar ondermeer Michel Buyle en Jan Vanriet aan deelnemen. 

Praktisch:

Dirk Martens – Aquarellen – Galerie Molensloot – Molenstraat 52-54, 2018 Antwerpen

http://maps.google.com/maps?q=Molenstraat+52-54+2018+Antwerpen,+Belgi%C3%AB&hl=en&ie=UTF8&t=m&z=16&vpsrc=0

Tot 23 oktober 2011 van vrijdag tot zondag van 14 uur tot 18 uur.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!