Irvine 11 (foto: irvine11.com)
Nieuws, Samenleving, Racisme, Protest, Studenten, Universiteit, Israël, VS, Rechtszaak, Moslims, Ambassadeur, Vooroordelen, Vrijheid van meningsuiting, Stigmatisering, Criminalisering, Irvine, Californië, Irvine 11, Veroordeling, Michael Oren, Muslim Student Union, Campus, Campusprotest, Bevooroordeeldheid -

VS: 10 studenten veroordeeld voor onderbreken speech Israëlische ambassadeur

Tien moslimstudenten aan de Universiteit van Californië Irvine (UCI) werden vrijdag 23 september veroordeeld tot gemeenschapsdienst en probatie voor het onderbreken van een toespraak van de Israëlische ambassadeur Michael Oren. De rechstzaak krijgt kritiek vanwege opiniemakers van zowel de politieke linker- als rechterzijde.

maandag 26 september 2011 16:45

Na een deliberatie van twee dagen volgden de leden van de twaalfkoppige jury de aanklager en oordeelden de studenten, gekend als de Irvine 11, schuldig aan het verstoren van de openbare orde. Dit gebeurde tijdens een openbare bijeenkomst – de toespraak van de Israëlische ambassadeur Michael Oren voor de UCI – door het ‘gecoördineerd’ roepen van slogans tegen het beleid van Israël. Bovendien luidt het vonnis ‘samenzwering’ voor het plannen van hun protest. Een van hen had al schuldig gepleit voor een mildere aanklacht.

De studenten argumenteerden dat ze gebruik maakten van hun recht op vrije meningsuiting, dat Orens speech slechts kort onderbroken was en dat ze vervolgd werden omdat ze moslim zijn.

Eerder werden er vanwege de universiteit al disciplinaire maatregelen genomen tegen de studenten en werd de werking van de Muslim Student Union, waarvan het merendeel van hen lid is, aan de UCI voor een kwartaal opgeschort.

De rechtszaak waarin de studenten tot 65 uur gemeenschapsdienst en drie jaar probatie werden veroordeeld, wordt fel bekritiseerd. Velen, zowel van de politieke linkerzijde als rechterzijde, vinden dat de rechtszaak nooit had mogen plaatsvinden.

De studenten verweten Oren tijdens zijn toespraak onder andere dat hij medeplichtig was aan genocide. Ook riep één van hen dat het propageren van moord geen vorm van vrije meningsuiting is.

Al bij al was de onderbreking veroorzaakt door de studenten minimaal en verhinderde ze niet dat Oren zijn speech kon houden. Zijn vrijheid van meningsuiting werd door de actie dus niet beperkt.

Het gedrag van sommige tegenstanders van de Irvine 11 onder de toehoorders was trouwens laakbaarder, racistisch getint en zorgde voor groter oponthoud. Zo riepen sommigen tegen moslimstudenten, die niet eens meededen aan het protest, zaken als “word martelaar”, “word zelfmoordterrorist”.

“Selectieve vervolging”

Het is duidelijk dat de vervolging van de elf arbitrair was. Zouden ze, na een sanctie van de universiteit, ook vervolgd worden door de openbare aanklager voor het verstoren van bijvoorbeeld een lezing over biochemie?

Tijdens gelijkaardig protest aan de Universiteit van Californië Berkeley – tegen professor Rechten, John Yoo, de auteur van de Torture Memo met advies over het aanwenden van fysieke en psychische foltering tijdens Bushs War on Terror, waarin werd verklaard dat deze legaal waren – werden de studenten uit het auditorium verwijderd, maar volgde er geen disciplinaire of juridische acties.

De Republikeinse krant Orange County Register spreekt van “selectieve vervolging” en een vonnis dat de vrijheid van meningsuiting tempert. De Los Angeles Times sprak van een klacht die nooit had mogen zijn ingediend.

Een groep van honderd faculteitsleden, waaronder vijf decanen, hadden de district attorney van Orange County (nvdr: te vergelijken met een procureur des konings), zonder succes, in een brief nog opgeroepen de zaak te laten vallen. Ook werd de rechtszaak veroordeeld door de groep Jewish Voice for Peace en anderen.

Jewish Voice for Peace maakt de vergelijking met haar eigen jonge leden die een toespraak van Netanyahu op een bijna gelijkaardige wijze verstoorden en waartegen nadien niets werd ondernomen terwijl hun moslimgelijken nu vervolgd en gecriminaliseerd worden. “Wat zegt dit over het hedendaagse Amerika?”, stelt de groep.

De Irvine 11 gaan in beroep tegen het vonnis.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!